OSLO: Torsdag morgen setter de første norske hjelpearbeiderne kursen mot Haiti. Røde Kors sender et mobilt feltsykehus med norsk personell til det jordskjelvrammede landet.

– Hver time teller. Vi vet at folk ligger begravd i sammenraste bygninger, og når de blir hentet ut må helsepersonell være der. Derfor sender vi et mobilt feltsykehus med kirurger, sykepleiere, jordmor, helsesøster og psykolog for å hjelpe på de desperate behovene, sier generalsekretær Børge Brende i Røde Kors i Norge.

Sykehus ødelagt

Flere Røde Kors-foreninger har humanitære program i landet og hjelper nå mange som er blitt rammet. Brende sier at flere sykehus er ødelagte, og på Røde Kors-kontorer i hovedstaden Port-au-Prince har helsepersonell og frivillige forsøkt å ivareta behovene for flere hundre skadde.

Også Kirkens Nødhjelp har et omfattende arbeid i Haiti, blant annet i slummen der jordskjelvet har rammet hardest. Organisasjonen arbeider nå for å få sendt av gårde betydelige mengder nødhjelp, spesielt vann og vannrenseutstyr, men også telt.

Akuttklinikk

Leger uten grenser sender torsdag morgen to medarbeidere fra Oslo til Haiti.

– Det er umulig å se for seg hva som venter oss, sier Lindis Hurum (37).

Fordi flyplassen i hovedstaden Port-au-Prince er stengt må hun dra via Den dominikanske republikk, og kjøre bil derfra til Haiti. Hurum kjenner Haiti godt etter å ha jobbet som koordinator på et sykehus i et halvt år.

– Det gamle kontoret mitt er nå omgjort til akuttklinikk. Jeg tenker på dem jeg kjenner i Haiti, og er forberedt på at jeg kanskje ikke får se alle igjen, sier Hurum til NTB.

Krisemøte

Sammen med en rekke andre sentrale nødhjelpsorganisasjoner var Leger uten grenser onsdag ettermiddag i et møte med utviklingsminister Erik Solheim (SV). På møtet fikk utviklingsministeren høre hva de norske hjelpeorganisasjonene har fått vite om situasjonen gjennom sine nettverk.

– Alle kunne rapportere om grusomme scener fra Haiti. Hovedstaden Port-au-Prince ser ut som en krigssone. Ingen har ennå full oversikt, men vi må regne med at det er mange tusen døde, sier Solheim.

Utviklingsministeren er opptatt av at FN må koordinere hjelpen i Haiti.

– FN må lede operasjonen, og definere hva som trengs. Samtidig må vi ikke miste tempo. Det er den første fasen som er avgjørende for liv og død. Så i tillegg vil vi se på hva norske organisasjoner kan yte av tilleggsinnsatser. Men vi vil ikke tilskynde at alle norske organisasjoner nå kaster seg på flyet og reiser til Haiti, sier Solheim.

Norskdrevet skole

Jordskjelvkatastrofen i Haiti kom svært nær for elever og lærere ved Workinnmarka skole i Tromsø. I åtte år har skolen støttet den norskdrevne skolen «Petite Troll» i slummen utenfor Port-au-Prince.

– Det er veldig trist med jordskjelvet i Haiti, og vi får lyst til å gjøre noe for å hjelpe. Kanskje flere kan bli faddere, eller vi kan starte innsamling. Vi er redd for at det kan ha skjedd noe med elevene på skolen – at mange må bo på gata nå. Det er kanskje barn som har mistet sine foreldre og må være alene resten av livet, sier fjerdeklassingene Henriette, Jon Olav og Eline ved Workinnmarka skole til NTB.

Elevene vet at skolen ikke er ødelagt, men ikke hvordan det har gått med elever og lærere ved vennskapsskolen i Port-au-Prince.

Det er foreløpig ikke meldt om at noen nordmenn er savnet etter jordskjelvet.