OSLO: Islamsk råd arrangerer markering på Youngstorget som fordømmer «hatvideoen» om profeten Muhammed. Fabian Stang deltar, skriver Aftenposten.no.

Islamsk råd har invitert alle som vil til markering «i solidaritet mot krenkelse» på Youngstorget klokken 16.15. — Den siste meldingen er at det går veldig stille og rolig for seg, sier operasjonsleder Tore Solberg til Aftenposten.no klokken 16.30. Litt over klokken 17 melder politiet på Twitter at rundt 3500 mennesker er tilstede, og at det fortsatt er tilsig av folk.

Biskop Ole Christian Kvarme, ordfører Fabian Stang og en rekke muslimske ledere er til stede. I sin apell sa Fabian Stang at vi er heldige som bor i et velfungerende demokrati med ytringsfrihet.

Ordføreren: - Ynkelig misbruk av ytringsfriheten

— Noen har sagt at jeg er veldig uenig i det du sier, men jeg vil kjempe inntil min død for din rett til å si det. Desverre er et noen som misbruker ytringsfriheten ti lå krenke andres følelser. Slikt ynkelig misbruk må møtes med mot og samhold. Det er forståelig å reagere med sinne og raseri når det kjæreste vi har blir hånet og ydmyket. Vi skal aldri svare på slik oppførsel med vold, sa Oslos ordfører.

Biskop Kvarme talte også til de fremmøtte:

— I dag samles vi fordi vi er opprørt, men også fordi vi ønsker å stryke og verne om det større fellesskap blant oss. Filmskaperne ønsket å provosere og skape hat, og desverre har de lyktes i det. I dag står vi sammen i protest mot slike krenkelser, men også mot reaksjoner som trekker mennesker inn i en spiral, vold og ødeleggelser, sa han.

Mens Kvarme talte, var det en forbipasserende som ropte "ytringsfrihet" fra balkongen i Møllergata

En person innbrakt

Samtidig arrangere Ubaidullah Hussain og en gruppe som kaller seg Profetens Ummah en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden.

Aftenposten.nos reporter på stedet forteller at rundt 80 mannlige demonstranter har møtt opp. Litt bak dem står et 20-talls kvinnelige demonstranter. Markeringen går rolig for seg, ifølge politiet. En person ble imidlertid innbrakt for ordensforstyrrelse.

Innsatsleder Erling Olstad i politiet forteller at personen hadde utagerende oppførsel og etterkom ikke politiets pålegg. Det er uklart om personen skulle delta i demonstrasjonen.

- Verden trenger en ny Osama

Det ble holdt appeller.

— Allahs fiender, forbannet være dere, sa en av talerne.

– Denne verden trenger en ny Osama, sa en av demonstrantene utenfor ambassaden ifølge NTB.

Aftenposten.nos journalist på stedet forteller at synlig politifolk uten opprørsutstyr står avslappet ved ambassaden. I skjul for demonstrantene står imidlertid politifolk i fullt opprørsutstyr. Det er sperringer foran ambassaden. På innsiden står ambassadens egne folk.

Rundt klokken 17.10 ble markeringen avsluttet. Kvinnnene gikk først.