OSLO: I mandagens Aftenposten tar norske og svenske velferdsforskere til orde for å gi norske småbarnsforeldre kortere arbeidsuke for å fremme likestilling. Bakgrunnen er en fersk studie fra Sverige som viser at halvparten av småbarnsforeldre opplever at tiden ikke strekker til.

I studien anbefales det at foreldre bør få jobbe 35-timers uke med full lønn kompensert av staten i en kort periode når barna er små.

Barne— likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) kaller forslaget "interessant", og sier hun vil gå nøyere inn i problemstillingen. Mye tyder imidlertid på at SV vil stå nokså alene.

Partier både på venstre- og høyresiden er nemlig samstemte i å avvise forslaget. Bare KrF er positiv.

- De eldre sin tur

- Småbarnsforeldre har fått nok, nå er det de eldres tur, sier Arild Stokkan Grande, fraksjonsleder for Arbeiderpartiet i Stortingets familie- og kulturkomité. Han støtter ikke forslaget om 35 timers arbeidsuke.

— Vi har hatt en enorm satsning på barnefamilier det siste året, vi har brukt milliarder på full barnehagedekning og vi har verdens beste foreldrepermisjonsordning. Nå tror jeg vi som småbarnsforeldre må komme dit at vi ser at det heller er de eldres tur til å bli satset på, sier Stokkan Grande.

Han mener forelde selv må begrense tidsklemma:

- Familienes eget ansvar

- Vi må spørre oss selv om alt det vi gjør som skaper tidsklemma er nødvendig, og om det er riktig at fellesskapet skal finansiere det, sier han.

Han får støtte av Frps Solveig Horne.

— Det er ikke statens men familienes eget ansvar. Det er de som har valgt å ha jobb og ha små barn. Vi politikere skal legge til rette for familiene, som for eksempel ha skattefradrag for hjelp i hjemmet eller fleksible åpningstider i barnehagen, men vi kan ikke lovfeste en 35 timers arbeidsuke, sier Horne.

KrF: Alle forslag er velkommen

Krfs familiepolitiske talsmann, Øyvind Håbrekke, er positiv til forslaget:

- Ja, vi ønsker alle forslag som hjelper barnefamilier med tidsklemma velkommen, sier Håbrekke, men legger til at:

— Jeg ser gjerne at det blir debatt om dette, men jeg har mer tro på egne forslag, sier Håbrekke.

Krf vil utvide permisjonsordningene til 16 måneder, ha søskenbonus, og gjeninnføre kontantstøtten til toåringer.

Det eneste partiet som er uforbeholdent for forslaget, er Miljøpartiet De Grønne.

De har allerede i sitt partiprogram et forslag om at arbeidstiden bør reduseres.

— Kortere arbeidstid er bra for mennesker og for miljø, og det er et godt forslag å starte med gruppen som står i tidsklemma. Vi tror at for å få ned forbruket må man få ned produksjonen, og lavere arbeidstid gir lavere produksjon. Da kan man få mer tid med familie som gir økt livskvalitet, sier talskvinne Hanna E. Marcussen.

- Norge trenger folk i jobb

Administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen, mener dette forslaget er det siste Norge trenger:

— Vi behøver flere i jobb, ikke flere til å være hjemme. I annerledeslandet Norge så går det godt, men befolkningen blir eldre, og vi trenger alle i arbeid for å demme opp om dette, sier Hammer Madsen.

Hun mener forslaget heller ikke vil bedre kårene for likestilling mellom menn og kvinner:

— Vi ser at menn fortsetter å jobbe overtid og kvinner tar ut deltid når de får barn. Det er klart at flere kvinner vil benytte seg av kortere uker enn menn, og jeg synes ikke det er veien å gå. Det bidrar ikke til likestilling, sier Madsen.

Seniorforsker i Statistisk sentralbyrå, Erling Holmøy, er skeptisk:

— Jeg kan si på generelt grunnlag at jeg er skeptisk til å subsidiere ekstra fritid for småbarnsforeldre gjennom å gi dem redusert arbeidstid med full lønn.

— Det at man skal gå ned i stilling og fremme likestilling er positivt. Men jeg synes det er uheldig at man ikke skal belønne de som ikke jobber.

- Men har vi ikke råd til det i Norge?

— Jeg tror vi har råd til det. Men da må vi kutte noe annet. Hva skal det være? Lærere, helse, eldreomsorg? spør Holmøy.