– Al-Qaidas toppsjef ga ordre om Charlie Hebdo-angrepet

Det var al-Qaidas øverste leder Ayman al-Zawahri som beordret terrorangrepet mot Charlie Hebdo, opplyser terrornettverket i en video.

Publisert

To av mennene som angrep kontorene til det satiriske magasinet Charlie Hebdo blir her filmet utenfor lokalet til magasinet, ved siden av bilen de flyktet i. Foto: Reuters TV

  • NTB

Al-Qaida i Jemen la onsdag ut en video der terrornettverket tar ansvaret for terrorangrepet på Charlie Hebdo i Paris forrige uke, og sier angrepet var hevn for bladets karikaturer av profeten Muhammed.

– Vi, Al-Qaida i Jemen, tar på oss ansvaret for denne hevnaksjonen for Guds budbringer, sier en av nettverkets ledere, Nasser al-Ansi, i videoen.

Trente med Al-Qaida

I videoen sier al-Ansi at ordren om å angripe satirebladet kom fra al-Zawahiri, som overtok som leder for terrornettverket etter at Osama bin Laden ble drept.

– Det var lederne som besluttet målet og finansierte planen, etter ordre fra vår sjef Ayman al-Zawahri. Heltene ble valgt ut, og de svarte på oppgaven, fortsetter han.

Brødrene Kouachi sa selv under angrepet at de utførte det på oppdrag fra Al-Qaida i Jemen.

Ifølge amerikanske etterretningskilder trente Said Kouachi med Al-Qaida i Jemen så sent som i 2011. ## Fakta om Ayman Al-Zawahri

  • Født i Kairo i 1951 som sønn av en farmasiprofessor og sønnesønn av en imam i Al Azhar – en av de viktigste moskeene i den muslimske verden.
  • Utdannet kirurg.
  • Med i egyptisk Islamsk jihad fra starten i 1973. * Møtte Osama bin Laden på 1980-tallet da begge var i Afghanistan og Pakistan for å støtte mujahedingeriljaen som kjempet mot den sovjetiske okkupasjonen.
  • Regnes som al-Qaidas hovedorganisator og var bin Ladens nærmeste rådgiver.
  • Overtok som leder for al-Qaida etter at bin Laden ble likvidert av amerikanske spesialstyrker i mai 2011. * Hans lederposisjon blant ytterliggående islamister har blitt utfordret av IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi som i fjor erklærte seg som kalif, etter at Zawahri hadde tatt avstand fra hans gruppe.
Publisert