Generalløytnant Ricardo Sanchez sa torsdag at han tror de muslimske ekstremistene kommer til å fortsette å angripe de amerikanske styrkene så lenge amerikanerne er i Irak.Sannsynligvis er al-Qaida her, sammen med Ansar al-Islam, sier Sanchez. Han mener videre at geriljataktikken som brukes mot amerikanerne i Irak, minner om metodene som tidligere ble lært bort i al-Qaidas leire i Afghanistan.

Den fundamentalistiske gruppen Ansar al-Islam har tradisjonelt kjempet for å få kontroll over deler av de kurdiske områdene i Nord-Irak. Organisasjonen ble tidligere ledet av mulla Krekar, som for tiden har et utvisningsvedtak hengende over seg i Norge.

En annen av USAs militære ledere i Irak sier de amerikanske styrkene i praksis står maktesløse i møte med geriljaangrepene de utsettes for.

For å være ærlig er det lite vi kan gjøre for å beskytte styrkene våre, sier oberst David Teeples, lederen for et amerikansk regiment i al-Anbar-provinsen.

Styrkene hans har de to siste ukene stadig oftere blitt utsatt for angrep med provisoriske eksplosiver, ofte utløst med fjernkontroll eller koblet til snubletråder.

Torsdag ble to amerikanske soldater drept i to forskjellige angrep utenfor hovedstaden Bagdad.