Svensk kunstner skal lage minnesteder etter 22. juli

Oslo (NTB): Den svenske kunstneren Jonas Dahlberg skal lage minnesteder etter 22. juli. Stein kuttet i odden Sørbråten på landsiden ved Utøya skal brukes som materiale i minnestedet i regjeringskvartalet.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over seks år gammel

Etter angrepene den 22. juli 2011 besluttet regjeringen at det skal etableres minnesteder i regjeringskvartalet i Oslo, og på landsiden mot Utøya i Hole kommune. Også et midlertidig minnested mellom Deichmanske bibliotek og Y-blokka, tilgrensende Grubbegata, skal etableres. Minnestedene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige.

Torsdag ble det kjent at den svenske kunstneren Jonas Dahlberg skal lage minnestedene.

Dahlbergs idé tar utgangspunkt i stedet på Sørbråten hvor han foreslår et sår eller et kutt i selve naturen, som kan forstås som et symbolsk sår.

«En del av odden blir tatt vekk og publikum vil ikke kunne berøre navnene på drepte som er tenkt inngravert i veggen på andre siden av kuttet. Kløften fremkaller tapet og savnet i form av en akutt erfaring», heter det i juryens begrunnelse.

Naturmassen som blir revet ut av fjellet på Sørbråten flyttes til det midlertidige og det permanente minnestedet i regjeringskvartalet. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.