Borgerkortet utvikles i samarbeid med Justisdepartementet, og skal ifølge Aftenposten ha et svært høyt sikkerhetsnivå. Kortet skal kunne brukes til sensitive elektroniske tjenester, som søk i personlige helsedata, underskrift av gjeldsbrev og lignende. Kortet skal også kunne brukes i stedet for pass i Schengen-land.Borgerkortet er resultatet av et langvarig arbeid for å få på plass en statlig elektronisk identitetsform i Norge. Det nærmeste man kommer i dag er ved å benytte eID-løsninger fra andre aktører. En av dem er Buypass, som eies av Norsk Tipping og ErgoGroup, og som omsetter for over 100 millioner kroner årlig. Buypass brukes blant annet av Norsk Tipping, ulike helseetater og kommuner.

I tillegg finnes i dag BankID, som brukes av mange nettbankkunder.

Borgerkortet som kommer, vil være på plass etter at regjeringen har etablert en ny løsning som gjør at man bare trenger én kode for å benytte alle offentlige tjenester. Dette skjer i regi av det nyopprettede IT-direktoratet, og skal stå ferdig senere i år. Fornyingsminister Heidi Grande Røys kaller konseptet for samtrafikknav.

— Samtrafikknavet sikrer trygge løsninger og rettferdig konkurranse. Så lenge de private eID-aktørene fyller de offentlige kravene, blir de sidestilt med den offentlige eID-en. De har jo også et forsprang i og med at de allerede har løsninger, mens borgerkortet ikke kommer før 2009/2010, sier Grande Røys. (©NTB)