Nå ber Høyre-lederen nordmenn om å ta et oppgjør med hverdagsrasismen vi ser rundt oss, i arbeidslivet, på utesteder og på internett, skriver VG. — Måten ekstreme, antiislamske grupper omtaler muslimer på i dag, ligner måten ekstreme antisemittiske grupper omtalte jøder i tiårene som førte opp til andre verdenskrig, sier Høyre-lederen til VG.

Solberg understreker at muslimer i dag ikke får den samme brutale behandlingen som jødene fikk, men mener likevel at den ekstreme hetsen av muslimer har klare likhetstrekk med jødehatet.

— Det gir en veldig ettertanke at du ikke kan avskrive dette som noe som kommer utenfra vårt samfunn. Den følelsen er ganske sterk. Det hadde vært lettere å avskrive handlingene dersom personen ikke var oppvokst i Norge og tilsynelatende var helt normal, sier hun.

— I 2011 er nordmenn annerledes enn i 1960, og hvis nordmenn som har en litt annen bakgrunn, som har foreldre fra et annet sted, hele tiden oppfatter en politisk debatt som stiller spørsmål ved om de er like mye nordmenn som andre, bidrar det til at de føler større avstand, sier Solberg til VG. (©NTB)