OSLO: Politidirektør Ingelin Killengreen ønsker at Politidirektoratet skal få utvidede fullmakter til å avgjøre organisatoriske spørsmål i politi-Norge.

Det hersker liten tvil om at Killengreen ønsker å bli "herre i eget hus", og hun legger ikke skjul på at lokalpolitiske interesser ofte kommer på tvers av politiets egne, faglige råd, ifølge Aftenposten.no.

I klartekst betyr dette:

  • Antall lensmannskontor skal ned, flere vil bli erstattet av politiposter.

  • Landets 27 politidistrikter vil bli slått sammen til større regioner.

  • Politiet vil på sikt få én lønns— og regnskapssentral.

  • Økt fokus på målrettet kunnskapstyring og kunnskapstyrt ledelse.

  • Teleselskapene må i fremtiden selv dekke politiets utgifter til kommunikasjonsovervåking.

På en pressekonferanse mandag ettermiddag overrakte politidirektør Killengreen en rekke anbefalinger til justisminister Knut Storberget. Analysen bygger på erfaringer fra politi- og lensmannsetaten for årene 2002-2008. Av rapporten fremgår det:

  • Politiet bruker nå mer ressurser på etterforskning, og litt mindre på ordenstjeneste.

  • Flere oppgaver skal løses av sivilt ansatte uten politihøyskole.

  • Utgiftene til straffesaksutgifter (ikke minst tolker) er doblet de siste seks årene, enkelte politidistrikter har opplevd en tredobling.

  • Gjennomsnittet på antall varetektsinnsatte har økt fra 720 i 2008, til 799 i 2009 til 966 hittil i år.

  • Mobile, kriminelle nettverk fra Øst-Europa er i dag politiets største utfordring.

  • Saksbehandlingstiden har gått ned fra 127 til 119 dager, målet var 120. * Oppklaringsprosenten er 41,7 prosent, målet var 38 prosent. Oslo er verstingen, men oppklaringen her har økt med fem prosent.

- Mer politi

Politidirektør Killengreen vet at mange av forslagene hennes er sprengstoff. Også justisminister Knut Storberget lister seg på tå rundt i de lokalpolitiske minefeltene:

— I Follo politidistrikt tar det ikke lang tid å gå raskt mellom flere av lensmannskontorene. Jeg er opptatt av å bygge opp den lokale politiaktiviteten, men svaret på dette er nødvendigvis ikke å binde opp store ressurser på å holde et lensmannskontor bemannet. Jeg vil heller at folk skal få hjelp når de trenger det også utenfor kontortiden, sier Storberget.

Sammen med Hordaland politidistrikt er Follo spesielt plukket ut for å se på hvordan de er organisert. Telemark er i gang med samme prosess på eget initiativ.

På Sørlandet har Agder politidistrikt allerede startet en prosess for å se på mulighetene for å redusere antall tjenestesteder. En prosjektgruppe har foreslått å gå fra dagens 27 til 11 fremtidige tjenestesteder.

- Gir resultater

Storberget er svært glad for at den målrettede bekjempelsen av de mobile, kriminelle nettverkene fra Øst-Europa nå bærer frukter:

— I Oslo har antall innbrudd i villa hittil i år vist en nedgang på 51 prosent. Dette viser at det nytter å mobilisere, samtidig som at politiet må få til informasjonsflyten mellom politidistriktene. Her vil de nye IKT-løsningene få stor betydning, sier Storberget.