OSLO: Mens bare seks prosent av innbyggerne i Oslo mener det stemmer «svært godt» at islam er en trussel mot norsk kultur, mener hele 20 prosent av de som bor på Sørlandet det samme, skriver nrk.no.

— Jeg tror ikke muslimske trossamfunn andre steder i Norge har møtt så sterk motstand mot etablering av en moské, som vi har møtt i Kristiansand, sier Akmal Ali, nestforstander i Muslimsk Union Agder.

— Andre steder har de fått klager. Men ikke i slik omfang som her, sier han.

Akmal Ali peker samtidig på at organisasjonen "Stopp islamiseringen av Norge" og partiet Demokratene begge har hovedbase i Kristiansand.

— Det kan ha noe å si. Dette er organisasjoner som er veldig negative til muslimer. De står sterkt på Sørlandet. Fremskrittspartiet, som også er kritisk til muslimer, står også sterkt her, sier Akmal Ali.

Skeptisk i sør

Geografiske og sosiale forskjeller preger statistikken. I Oslo er flere positive til islam og muslimer enn andre steder i landet. 16 prosent av Oslos befolkning mener det er for mange muslimer i Norge. Nordlendinger er også positive til muslimer. Sørlendinger er mest skeptiske, og menn er mer skeptiske enn kvinner. Folk som er godt utdannet, er mindre skeptiske enn de som kun har lavere utdannelse.

Men 49 prosent på landsbasis mener det stemmer dårlig at det er for mange muslimer i Norge.

54 prosent er uenige i påstanden om at islam er en trussel mot norsk kultur.

Undersøkelsen fra Norstat viser også at det på landsbasis er 65 prosent som ikke har en muslim i sin omgangskrets.

Informasjon

— Hvorfor er det slik at sørlendinger er mer skeptisk til muslimer enn folk fra andre steder i Norge?

— I undersøkelsen sier 65 prosent at de ikke har muslimer i sin omgangskrets. Det betyr at et flertall av befolkningen får informasjon om muslimer via tv, radio og aviser. Lite utveksles direkte mellom muslimer og andre nordmenn. Jeg er redd hovedgrunnen til skepsisen er mangel på informasjon om hverandre, sier Akmal Ali.

— Har det noe å si at sørlendinger bor i bibelbeltet, at det er flere kristne her?

— Jeg opplever ikke at folk er mer skeptiske fordi de er mer kristne her enn andre steder. Men det brukes lite tid og krefter til å informere om annet enn kristendommen, sier Akmal Ali.

— Det er trist, for muslimer og kristne har så mye til felles. Vår Gud er den samme Gud. Vi har en himmelsk lære, og mange av de samme moralske verdiene. Når vi har så mye til felles bør det ikke være grunn til å være mer skeptisk her i Kristiansand enn andre steder. Vi samarbeider så mye med alle andre, skoler, kommune og frivillige organisasjoner. Vi prøver å være aktive i samfunnet og mottar skoleklasser, politikere og andre. Men vi har et behov for at majoriteten av befolkningen også møter oss med åpne armer og lytter til oss. At de kan stole på oss og være imøtekommende, sier Akmal Ali.

22. juli-effekt

Forsker Anders Ravik Jupskås ved Universitetet i Oslo tror terrorangrepene 22. juli har hatt en innvirkning på folks holdninger.

– Jeg tror vi står overfor en langsiktig trend med mer toleranse overfor andre kulturer, sier han til NRK.

Minoritetsforsker Randi Gressgård tolker tallene annerledes.

– Det er en generell tendens i Europa og USA at folk ser på ikke-vestlig kultur som en trussel mot nasjonal og vestlig kultur. Man snakker om kulturkamp eller sivilisasjonskamp, sier hun.