KRISTIANSAND: Etter å ha ventet i nesten en uke kom tillatelsen Hydro hadde ventet på fra Miljøverndepartementet (MD) nå i ettermiddag.

Hydro får lov til å starte leteboringen i Farsunds-bassenget, etter å ha vært klar til boring siden forrige onsdag.

"Alliansen for et oljefritt Skagerrak" klagde på utslippstillatelsen fra SFT, og Miljøverndepartementet ferdigbehandlet klagen i dag.

Denne ventetiden har kosten Hydro over 30 millioner kroner i riggleie og andre utgifter.

Fornøyd Hydro

— Det er klart at vi er fornøyd med at vi nå får komme i gang med boringen vår. Vi synes at vedtaket fra departementet ser bra ut, og vi er tilfreds med det, sier Christer af Geijerstam, Hydros informasjonssjef for olje og energi til Na24 Kristiansand.

MD gir Hydro rett til å starte leteboringen, men anførte et tilleggskrav: SFTs vedtak av 8. juni opprettholdes, men med skjerpede krav til beredskapsplan. Miljøverndepartementet har pålagt Hydro å oppdatere sin plan for strandsoneberedskap for å spesifisere hvordan en eventuell håndtering av oljeskadet sjøfugl og vilt skal ivaretas på en forsvarlig måte. Før boring i potensielt hydrokarbonførende lag skal Hydro sende SFT en bekreftelse på at det foreligger en oppdatert strandsoneberedskapsplan.

Håndterbart

— Tilleggskravet er fullt ut håndterbart fra vår side. Vi kunne oppdatert denne beredskapsplanen mange ganger for de pengene vi har tapt på den ventingen, fremholder af Geijerstam, som sier at det vanligvis tar et par uker før man kommer ned til oljeførende lag.

— Dette ekstrapålegget blir dermed bare kosmetikk fra MDs side?

— Vi tar til etterretning den beslutningen departementet har fattet, og vi skal besvare de tilleggskrav som departementet har stilt. Men du kan jo spørre departementet hvorfor det tar nesten fire uker å bestemme at man skal oppdatere planen for vasking av sjøfugl, sier af Geijerstam.

Strenge krav

— Vi stiller strenge krav til selve leteboringen, og vi har skjerpet kravene til beredskapsplanen. Når vi har skjerpet kravene, har vi gjort det som er mulig i denne sammenhengen. Tillatelsen til boringen ble gitt av Bondevik II-regjeringen i 2004, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy (Sv) til NA24 Kristiansand.

— Hvorfor har dere brukt så lang tid på avgjørelsen?

— Vi har ikke brukt lang tid, det her helt nødvendig å bruke tid for å sørge for å få en forsvarlig behandling av saken, mener Bjørnøy.

— Men SFT behandlet saken på fem dager?

— De har vært inne i saken tidligere. Det at vi trenger fem uker er helt nødvendig tidsbruk. Jeg forutsetter at Norsk Hydro også beregner at det kan komme klager når de planlegger leteboringer, fremholder Bjørnøy.

Ikke kosmetikk

— Men det at dere bruker fem uker på å komme frem til at Hydro må oppdatere sin plan for strandsoneberedskap, og dette er den eneste endringen, er ikke det bare kosmetikk?

— Nei, det er ikke det. Når vi skjerper kravene, er det selvfølgelig fordi at vi tar hensyn til at Hydro må kunne håndtere et eventuelt uhell. Dette er ikke kosmetikk, sier Bjørnøy.