TRONDHEIM/OSLO: Analysene av prøvene fra andre svinebesetninger i Levanger-området tok lengre tid enn først ventet mandag. Klokka 20.00 ble et internt drøftingsmøte i Mattilsynet avholdt. En time senere ble de største aktørene i landbruket orientert.

— På møtet vil analysene bli drøftet, men vi vil vente med å diskuterer videre tiltak til tirsdag. Dersom vi skulle komme til at besetningen må slaktes vil ingenting skje før tidligst tirsdag uansett, sa Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynet i Trøndelag, Møre og Romsdal til NTB i forkant av møtet.

- Ingen krisestemning

Lørdag ble det påvist at grisene på en gård i Levanger var smittet av svineinfluensa. Mandag kveld ble smitten i ytterligere en besetning i fylket funnet.

Det var på gården til bonden Jarle Grenne smitten først ble oppdaget. Da en i familien fikk påvist H1N1-viruset sjekket han også om dyrene hadde fått influensa.

— Det er ingen krisestemning, men vi er usikre på hva som vil skje framover. Alt er opp til Mattilsynet. De vet visst ikke heller helt hvordan de skal håndtere dette, sier Grenne til Levanger-Avisa.

Han forteller at det er mellom 700 og 800 griser på gården og at mange snart er klare for levering til slakt. Landbruksdepartementet gikk mandag kveld ut med en pressemelding der det ble presisert at det er ikke farlig for mennesker å spise svinekjøtt.

Følte seg frisk

Grenne bedyrer at alt står bra til med folk og fe på gården.

— Grisene er friske og jeg var selv så lite syk at jeg aldri vurderte å ikke gå i fjøset, sier grisebonden.

I løpet av helgen ble åtte andre svinebesetninger i området rundt gården til Grenne pålagt karantene. Det ble tatt prøver på seks av besetningene søndag, to på mandag. Alle analysene var ikke klare mandag kveld, men ytterligere et influensautbrudd var allerede oppdaget.

Liten effekt

Nedslakting vil være mer aktuelt dersom sykdomsutbruddet er begrenset til en eller noen få besetninger, sier Røthe Knudtsen.

— Hvis noen få besetninger er smittet, kan det lønne seg å slakte for å stoppe smittespredning. Men dersom det er snakk om et stort antall besetninger blir effekten av nedslakting liten, fordi det kan være mange og uklare smittekilder, sier han.

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) ble mandag holdt løpende orientert om utviklingen i saken. Norge er et av svært få land hvor det ikke tidligere er påvist slik sykdom blant griser. Landbruksministeren mener det derfor er beklagelig, men ikke helt uventet at dette dukker opp også her til lands.

— Det viktige nå er å hindre videre smittespredning og få kartlagt situasjonen. Jeg er glad for at Mattilsynet og Veterinærinstituttet har reagert svært raskt og har tett kontakt med næringen, sier Brekk