I dag finnes det rundt 19.000 spilleautomater på offentlige steder. Antallet skal ned til maksimalt 10.000.Vi vil gjøre alt vi kan for å begrense spilleavhengighet. Det er mye grums i kjølvannet av pengespill, og vi vil legge opp en strategi hvor vi på den ene siden sikrer inntekter til humanitære organisasjoner, men samtidig tar mest mulig hensyn til at spilleavhengighet på mange måter kan sammenlignes med alkoholisme, sier informasjonsrådgiver Bjørn Takle i Norsk Tipping til Aftenposten.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) sender i løpet av noen uker et lovforslag til Stortinget om hvordan automatvirksomheten skal organiseres i framtida. De fleste partiene på Stortinget vil støtte dramatiske innstramninger for å begrense spilleavhengigheten.

Hovedgrepet i lovforslaget er at all drift av maskinene overføres til Norsk Tipping på Hamar. Det statlige tippeselskapet har allerede startet planleggingen. Samtlige 19.000 automater som i dag finnes i Norge skal skiftes ut. Norsk Tipping vil kun ha to-tre forskjellige typer og automatene skal kun plasseres på steder hvor betjeningen kan kontrollere at ingen under 18 år spiller.

De nye automatene skal også gi jevnlig beskjed til spilleren om hvor lenge han har spilt, og hvor mye han har tapt. Alle automatene kobles til Norsk Tipping sentralt, som hele tiden vil ha oversikt over det totale omfang av spillingen.

Etter planen skal Norsk Tipping overta alle spilleautomatene i Norge innen 1. januar 2006.