Robert Scotts skip funnet på havbunnen

Nuuk (NTB): Skipet til den britiske polfareren og forskeren Robert Scott er ved en tilfeldighet blitt funnet på havbunnen utenfor Grønland.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over syv år gammel

SS Terra Nova, som brakte Scott til Antarktis da han begynte sin fatale ferd mot Sydpolen for hundre år siden, ble oppdaget av en gruppe amerikanske forskere.

Scott og hans kompanjonger tapte kappløpet mot Roald Amundsen, etter å ha seilt av gårde fra Cardiff i 1910. På vei tilbake fra polpunktet døde først Scott og to kolleger. Resten av mannskapet på Terra Nova overlevde og kom tilbake til England, før skuta sank utenfor Grønlands sørkyst i 1943. Mannskapet ble reddet av et amerikansk kystvaktskip.

— Terra Nova er et av verdens mest berømte skip og har en lang og interessant historie. Skipet var også regnet for å være kroneksempelet på den mesterlige skotske skipsbyggerkunsten, sier en begeistret Anne Rief ved Frammuseet til NRK.

Forskerne oppdaget skipet ved en tilfeldighet mens de var i ferd med å teste ekkoloddutstyr med forskningsfartøyet R/V Falkor. En av forskerne ble oppmerksom på et objekt som viste seg å være 57 meter - like lang som Scotts forsvunnede skip. Dermed sendte forskerne et fjernstyrt kamera til havbunnen og oppdaget hvordan vraket samsvarte med historiske bilder av Terra Nova. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.