OSLO: Det verst tenkelige har inntruffet, bekreftet forsvarsminister Espen Barth Eide og forsvarssjef Harald Sunde på en pressekonferanse lørdag klokken 13. — Vi vet at det savnede flyet har truffet vestveggen på Kebnekaise. Det er funnet svært mange vrakrester som kan knyttes til det savnede Hercules, sa forsvarsminister Espen Barth Eide.

Torsdag ettermiddag forsvant Hercules-flyet, og lørdag ble det bekreftet at flere store vrakrester fra flyet er funnet.

Mannskapet er foreløpig ikke funnet, og redningsaksjonen fortsetter lørdag med full styrke, bekrefter Forsvaret i en pressemelding.

— Dette er en svært tung dag. Vi må innse at det ser mørkt ut med tanke på å finne overlevende. Men inntil alt håp er ute så skal vi ikke si at alt håp er ute, sa Eide.

- Ekstremt vanskelig arbeid

- Dette er en svært tung dag. Vi må innse at det ser mørkt ut med tanke på å finne overlevende. Men inntil alt håp er ute så skal vi ikke si at alt håp er ute, sa Eide.

— Mine tanker går til de nærmeste pårørerende, som har levd i flere dager i stor uvisshet. Jeg vil også berømme det store redningsarbeidet som har pågått, av svensk og norsk personell, under svært vanskelige forhold og med fare for eget liv, sa han.

— Er det fortsatt håp?

— Det ser mørkt ut. Men vi vil aldri si at alt håp er ute før det eventuelt er konstatert på stedet. Og der er vi ikke ennå, sier Eide til Aftenposten.no.

Hvorfor flyet traff fjellet, samt hvorfor det befant seg akkurat der, kunne han ikke foreløpig si noe om.

— Det har vi ikke ny innsikt i, og det vil vi heller ikke få med det aller første. Det kommer til å være et nitid granskingsarbeid, og jeg skal være forsiktig med å spekulere noe i det.

Men Eide bekreftet at flyet traff fjellveggen med stor kraft.

— Vi vet nøyaktig hvor flyet traff. Det er tydelig markert i åskanten. Flyet har truffet fjellet med veldig kraft, ettersom tusenvis av deler er spredt på den siden av åskammen, og også på andre siden. Det har åpenbart hatt en stor fart i den forstand at det har vært en voldsom kollisjon. Mer nøyaktige omstendigheter vil være en del av granskningen, sa Eide til Aftenposten.no.

- Ekstremt vanskelig arbeid

Også forsvarssjef Harald Sunde bekrefter at situasjonen ser mørk ut.

- Dette ser dystert ut. Det er et ekstremt vanskelig letearbeid. Været har vært dårlig, det har vært snøbyger og vind med orkan styrke, det er høye fjell og bresprekker i området, sier forsvarssjef Harald Sunde til Aftenposten.no.

Han påpekte at det derfor er vanskelig å ivareta sikkerheten til letepersonellet, men berømmet deres innsats for å komme seg inn i området i ekstremvær.

— Ventetiden for de pårørende har vært lang og smertefull. Vi etablerte et senter for dem på Gardermoen så snart det ble klart at det dreide seg som en flyulykke og forsøker å gi dem den informasjonen vi har fortløpende, sier han til Aftenposten.no.

Der ble det også informert om funnene før forsvaret valgte å ut med dem i offentligheten.

— Det er viktig at vi har et godt apparat for de pårørende. Det er en liten avdeling med sterke bånd, utdypet han.

Sunde vil imidlertid ikke si noe om årsaken til ulykken.

— Flyet tok av fra Evenes og var i en innflygningsbane til Kiruna. Jeg kan ikke spekulere hva årsaken er.

- Noe man håper aldri vil skje

Til stede på pressekonferansen var også Finn Kristiansen Hannestad, generalinspektør i Luftforsvaret.

- Hvordan er det å ha savnet personell for deg som sjef?

- Det er forferdelig, trist og noe man håper aldri vil skje. Nå fokuserer jeg på å ivareta de pårørende og avdelingen, sier han til Aftenposten.no.

- Drev de med trening da ulykken skjedde?

— Det var et transportoppdrag.Ulykkesstedet er ikke langt fra Kiruna, så det er naturlig å tenke at de var i en innflygningsfase.

- Når vil Hercules fly igjen?

— Vi har satt avdelingen på bakken. Vi innser at de må ta vare på hverandre. Men vi mener ikke at det er noe feil med flytypen. De vil nok fly igjen i løpet av relativt kort tid, sier han til Aftenposten.no.

— Vi har ingen grunn til å tro at det er noe galt med Hercules-maskinene, bekreftet også forsvarsminister Eide.

At de ikke flyr nå, har sammenheng med ulykken. De har valgt å ta hele Hercules-avdelingen ut av Cold Response-øvelsen.

— Vi har til sammen fire av disse C-130J Herculesene, og vi har ønsket å skjerme avdelingen, fordi alle kjenner hverandre. At flyverne får tid til å fokusere på sitt fellesskap, sine kolleger og sin familie, synes jeg er riktig. Det er grunnen til at de ikke flyr akkurat nå, sier Eide.

Markering søndag

Presseoffiser Geir Bakke bekrefter overfor Aftenposten.no at det skal være en markering etter Hercules-ulykken søndag, der Kongen, forsvarsministeren og forsvarssjefen vil delta.

— I forbindelse med den store vinterøvelsen som pågår nå, som dette flyet var en del av, ønsker forsvarssjefen og jeg å arrangere en markering på Evenes, hvor flyet fløy ut fra.

De land som deltok i øvelsen vil også være representert ved markeringen, bekreftet Eide.

Parallelt vil det være tilpassede markeringer rundt omkring i området.

— Det føler jeg er viktig både for oss, og for nasjonen Norge. Men selvfølgelig også de som skal fortsette en stor og viktig øvelse, sier Eide til Aftenposten.no.

Været betraktelig bedre

Letemannskaper fant lørdag formiddag mange vrakdeler etter det savnede Hercules-flyet spredt utover et stort område ved Kebnekaise.

Hovedredningssentralen meldte i 12-tiden lørdag at været er betraktelig bedre.

Det er lite vind og nedbør og i det hele tatt gode leteforhold de nærmeste timene. Likevel er det er fremdeles stor fare for snøskred.

Det norske forsvaret deltar i redningsoperasjonen med fire Bell helikoptre, i tillegg til et stort antall bakkemannskaper.