Smitteverntiltak også i julen – men du kan ha inntil ti gjester på julaften

Regjeringen opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil fem gjester til over nyttår, men åpner for unntak på inntil ti gjester to ganger i jula.

– Julen er en tid for nærhet, ikke avstand. Vi vil at alle skal få feire jul med så mange som mulig av de man ønsker rundt seg. Det fortjener vi, ikke minst i år, sa statsminister Erna Solberg (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

Men det ligger en bekymring for at julefeiringen skal føre til mer smitte i samfunnet.

– Vi ønsker ikke å starte det nye året med stigende smittetall og nye innstramminger i januar. Det vil ingen av oss, sa Solberg.

Derfor mener regjeringen at det er nødvendig med smitteverntiltak også i julen. Men det lempes på noen tiltak for at folk skal kunne feire jul og nyttår litt mer som normalt.

Inntil ti gjester

Hovedregelen er at man begrenser det antallet mennesker man har sosial kontakt med gjennom hele jule- og nyttårsperioden, og ikke minst i førjulstiden.

Regjeringen opprettholder derfor anbefalingen om at man kan ha inntil fem gjester til over nyttår, men åpner for inntil ti gjester på to av dagene.

– Det betyr altså inntil ti gjester på julaften og inntil ti gjester på nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden, sier Solberg.

Hun minnet også om at alle må holde minst én meters avstand til de man ikke bor sammen med.

– Avstandsreglene gjelder gjennom hele selskapet. Fra gløggen serveres til man setter seg til bords. Når gavene deles ut. Og når kaffen og julekakene kommer fram.

– Må tenke selv

Men selv om det lempes litt på reglene, må man fortsatt tenke smittevern.

– Det er ikke godt smittevern hvis man selv har selskap julaften, og dagen etter er i selskap med ti andre personer hos noen andre, for så å møte ti nye personer den tredje dagen, sier Solberg.

Og til studenter som reiser hjem til jul og som lurer på om de er en del av husstanden, kom statsministeren med en hyggelig beskjed.

– Skal man bo sammen, så er man en del av den husstanden. Kommer du hjem til jul, som jeg håper mine barn gjør denne julen, så blir de en del av husstanden.

Bekymret for importsmitte

Det anbefales fortsatt å unngå unødvendige reiser innenlands og utenlands, men regjeringen er klar over at reiser i julen for mange kan sies å være nødvendige.

– Alternativet ville vært en jul uten familien, sier Solberg.

Hun sier det er greit å reise på hytta, så lenge en følger de gjeldende reglene for reise og sosial kontakt, men understreket at dette ikke er julen for å reise utenlands – med mindre du virkelig må.

– Vi vet at mange vanligvis bruker juleferien til å besøke familie som bor i andre land. Min bekymring er at de som velger å reise ut, bringer med seg smitte tilbake. Derfor vil jeg på det sterkeste minne om karantenereglene.

– Barn må få være barn

Utdanningsminister Guri Melby (V) presiserte på pressekonferansen at barn må få lov til å være barn, og sa at det er lov til å møte klassekamerater, også i romjulen.

– Men kanskje er det best å fokusere på utendørsaktiviteter. Er vi heldige får vi snø, småungene kan ake eller lage snømann sammen. Det er smittevernvennlige aktiviteter.

– For ungdommene blir det nok ikke den store romjulsfesten 2. juledag. Men det er mulig å samle noen få venner, og kanskje kan man samles rundt et bål ute, sa Melby.

Også statsministeren kom innom barn og unge i sin tale. Hun minnet om at foreldre ikke må glemme at de er de viktigste personene i sine barns liv, også ungdommen.

– Og la meg presisere: Barn og unge med skilte foreldre bør få samvær med begge foreldrene sine, som normalt, gjennom juleferien.

Dette er anbefalingene fra regjeringen:

  • Du må fortsatt begrense det totale antallet mennesker du har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstiden.
  • Regjeringen opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil 5 gjester til over nyttår.
  • På to av dagene åpnes det for inntil 10 gjester. Det betyr altså inntil 10 gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden.
  • Det må alltid være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Dette gjelder både når man sitter til bords, når gavene deles ut og når julekakene kommer fram.
  • Klarer du ikke å gjennomføre juleselskapet med minst en meters avstand hvis du inviterer 10 gjester, må du invitere færre.
  • Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde 2 meter avstand til folk i risikogruppen.
Helseminister Bent Høie (H) på onsdagens pressekonferanse. Foto: NTB scanpix

Helseminister Bent Høie (H) sa på onsdagens pressekonferanse at han var usikker på hvordan Norge skulle klare å slå ned smitten da koronaviruset begynte å spre seg i befolkningen igjen.

At smitten spredde seg i hovedsak blant unge, gjorde at mange oppfattet det som mindre alvorlig i begynnelsen, sa Høie.

– Jeg var usikker på hvordan vi skulle greie å slå ned bølge nummer to når smitten også økte her i landet. Tallene tyder på at vi sammen kan klare det igjen, for antall smittede går ned igjen, sa Høie.

Samtidig må ikke folk senke skuldrene ettersom landet er i en kritisk fase der ting kan snu veldig raskt og veldig lett, sa Høie.

Mange er fortsatt smittet, og flertallet vet det ikke selv.

Høie anbefalte alle om å holde avstand, vaske hendene, være hjemme når de er syke og holde antallet personer man møter, lavt.