Det pleier å være en fast seremoni. En fredag på høsten kommer lederen av Nobelkomiteen ut de staselige dørene i Nobelinstituttet. Klikkene fra fotografene sørger for at øyeblikket fanges. Hele verden følger med.

Kl. 11 kom beskjeden: Prisen går til Verdens matvareprogram (WFP). De får prisen for innsatsen mot sult og for å hindre at sult blir brukt som våpen.

WFP er verdens største humanitære organisasjon. Årlig hjelper de over 86 millioner mennesker i 83 land, ifølge FN.

Å utrydde sult er FNs andre bærekraftsmål.

I 2019 led 135 millioner mennesker av akutt sult. I senere år er situasjonen blitt verre.

– Det høyeste antallet på mange år. Mesteparten av økningen ble forårsaket av krig og væpnet konflikt, sa Berit Reiss-Andersen. Hun leder Nobelkomiteen.

– Sammenhengen mellom sult og konflikt er en ond sirkel, sa Reiss-Andersen.

Det var registrert 318 kandidater på forhånd. Ingen av dem var klare favoritter.

WFP-sjef David Beasley sier han ble målløs da han fikk vite om tildelingen av Nobels fredspris.

– Jeg tror det er første gang i mitt liv at jeg ikke har hatt ord. Det var bare så sjokkerende og overraskende, sier Beasley til nyhetsbyrået AP.

David Beasley leder Verdens matvareprogram. Han ble målløs da han hørte dagens nyhet. Foto: Lee Jin-man / Reuters / NTB

Nominert av Marit Arnstad

Senterpartiets Marit Arnstad nominerte Verdens matvareprogram til prisen.

– Jeg er veldig glad akkurat nå. Verdens matvareprogram er en essensiell organisasjon for å forebygge konflikter og å hindre at de eskalerer, sier Arnstad til Aftenposten.

Hun legger til at tilgang til mat er ofte en kilde til konflikt.

– Ved å sørge for at folk får mat, bidrar man også derfor ofte til å forebygge konflikt, sier Arnstad.

Berit Reiss-Andersen sa i kunngjøringen at prisen var ment å fremme multilateralisme, altså samarbeid mellom flere land. Hun uttrykte også bekymring for at multilateralt samarbeid ikke får den respekten det fortjener i dag.

– Det er et viktig signal om at de ulike land må støtte opp om internasjonale organisasjoner som Verdens matvareprogram fordi disse organisasjonene har så viktige oppgaver, sier Arnstad.

Arnstad legger til at WFP også har bidratt med hjelp til fattige land i pandemien.

– Blant annet har de levert smittevernutstyr og andre kritiske varer, sier hun.

Marit Arnstad nominerte WFP til fredsprisen. Fredag formiddag hadde hun god grunn til å smile. Foto: Olav Olsen

FN-sambandet: – En fantastisk anerkjennelse

Generalsekretær i FN-sambandet Anne Cathrine Uteng da Silva omtaler årets fredspris til Verdens matvareprogram (WFP) som en fantastisk anerkjennelse.

– Min umiddelbare reaksjon er at dette er veldig stas og litt overraskende. Det er en fantastisk anerkjennelse. Verdens matvareprogram bistår opp mot 90 millioner mennesker hvert år, og ikke minst opp mot koronakrisen er dette en svært viktig organisasjon i FN, sier Uteng da Silva til NTB.

Statsminister Erna Solberg sender sine gratulasjoner:

– Korona-pandemien har ført til at kampen mot sult har blitt både vanskeligere og viktigere. FN anslår at antallet mennesker som vil oppleve sult vil nå 270 millioner i løpet av året. Det er en dobling siden pandemien brøt ut, sier Solberg.

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, gratulerer WFP på Twitter:

Det gjør også Nato-sjef Jens Stoltenberg:

Audun Lysbakken, leder for Sosialistisk Venstreparti, sender også sine gratulasjoner:

– Dette er en klar melding om at vi ikke kan trappe ned det internasjonale engasjementet i krisetid. Kampen mot sult og for bærekraftig matproduksjon er en av våre viktigste fredsutfordringer. Derfor er dette en viktig pris, sier Lysbakken.

Norske Elisabeth Rasmusson var visedirektør i WFP. Også hun er begeistret:

– Jeg synes dette er en veldig riktig pris og er glad for at Verdens matvareprogram nå endelig får denne store anerkjennelsen. Det er så velfortjent, sier Rasmusson til NTB.

Flere ideelle organisasjoner har også sendt sine gratulasjoner:

  • – Det er en velfortjent anerkjennelse og en sterk støtte til internasjonalt samarbeid, sier Dagfinn Høybråten. Han er generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

  • – Verdens matvareprogram er en aktør som har gjort en kjempejobb i det stille i mange år for veldig mange mennesker. Det er flott at de får denne åren, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty.

  • – Dette er en viktig pris, også fordi sult brukes som våpen i flere konflikter, sier Bernt G. Apeland. Han er generalsekretær i Røde Kors

Forventet ikke koronapris

Henrik Urdal er direktør ved Fredsforskningsinstituttet Prio. Han leverer en liste med sine favoritter hvert år. Vinneren har pleid å stå på den listen. Men i år traff ikke spådommen. Urdal påpekte at det var vanskelig å peke ut en favoritt i år.

I forkant tippet han at også fredsprisen kunne handle om pandemien. Prisen ble ikke direkte koronarelatert, men pandemien ble likevel nevnt. Nobelkomiteen påpekte at tallet på sultrammede i verden øker kraftig under pandemien.

– Frem til vi ha en vaksine mot koronaviruset, er mat den beste vaksinen vi har mot kaos, sa Berit Reiss-Andersen.

Det er alltid knyttet spenning til hvem som får denne prisen. Mottageren av Nobels fredspris får en slik gullmedalje sammen med en pengepremie. Pengesummen varierer fra år til år. Foto: Patrick Semansky / AP

Ukontroversiell pris

Årets fredspris er ukontroversiell, mener svenske Peter Wallensteen, professor i freds- og konfliktforskning ved universitetet i Uppsala. Her er hans kommentar:

– Overraskende, men ukontroversielt.

Wallensteen forventet at årets pris ville gå til noen som arbeider for internasjonalt samarbeid.

– Det trengs i disse tider, der USA har trukket seg fra Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon (WHO), sier han.

Professor i internasjonal politikk, Torbjørn Lindstrøm Knutsen, mener prisen er helt på sin plass.

– Det er en humanitær pris, som går rett i krig-fred-problematikken, og er godt forankret i Alfred Nobels intensjoner. Da favner også flyktninger med denne prisen, sier Torbjørn Lindstrøm Knutsen til NTB.