- Joshua Frenchs helse forverres

Helsesituasjonen til Joshua French (32), som sitter fengslet i Kongo, er blitt alvorlig mye dårligere, ifølge hans advokat Hans Marius Graasvold.

Publisert:

- Vi ønsker at han skal få soningsforhold som er tilpasset helsetilstanden hans, sier advokat Hans Marius Graasvald om Joshua French (bildet). Foto: NTB Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over seks år gammel

– Han kom tilbake til Ndolo-fengselet 3. august. Det vi har sett, er at det har gått relativt raskt nedover helsemessig. Han er raskt blitt alvorlig mye dårligere siden han kom tilbake til militærfengselet, sier advokat Hans Marius Graasvold tilVG.

Utenriksdepartementet (UD) og kongolesiske myndigheter fikk i all hemmelighet flyttet French ut av Ndolo-fengselet som følge av den akutte helsesituasjonen hans tidligere i år. Etter å ha blitt pågrepet på åpen gate i begynnelsen av august, er han nå tilbake i militærfengselet.

Advokaten kan ikke gå konkret inn på hva det gjelder, men sier at 32-åringens helsetilstand er slik at «vi er svært bekymret for ham».

Graasvold sier han har orientert UD om situasjonen, og at han har bedt norske myndigheter om å ta nye initiativ overfor den politiske ledelsen i Kongo.

Les også

- Ambassadør overtar Kongo-saken fra Kai Eide

Varslet UD

Kommunikasjonssjef Frode Andersen i UD vil ikke svare på om de har blitt varslet om at helsetilstanden til French er forverret, men sier at UD har personell i Kinshasa som jevnlig er i kontakt med ham.

– Vi ønsker at han skal få soningsforhold som er tilpasset helsetilstanden hans, altså samme soningsforhold som han hadde tidligere, sier han til NTB.

– Det er kongolesiske myndigheter som har det hele og fulle ansvaret for helsen og sikkerheten til French så lenge han er fengslet der.

Les også

Moren til Joshua French: - Han tok seg en tur

Også Frenchs mor er bekymret for helsesituasjonen til sønnen og skriver på bloggen sin at han «stadig blir dårligere».

– En bekymringsmelding er i dag gitt til lederen for det militære fengselsvesenet av Norges stedlige representant og den britiske konsulen, skriver hun.

Resultatet kan bli fatalt

Etter den siste rettssaken i februar har helsesituasjonen til French bare gått nedover.

Dersom han ikke får den helsehjelpen han trenger, kan resultatet bli fatalt, sa advokat Graasvold til NTB allerede i mars i år.

Han mente 32-åringen og medfangene blir utsatt for mishandling i Ndolo-fengselet.

Les også

French anklages for rømningsforsøk - sju pågrepet

UD jobber fortsatt med å få French overført til Norge, men ønsker ikke å si noe om framdriften i dette arbeidet.

– Vårt mål er at han skal få lov til å reise tilbake til Norge, og det er noe vi fortsatt jobber aktivt med, opplyser kommunikasjonssjef Andersen til NTB.

Det er gått over fem over siden French ble fengslet og beskyldt for spionasje, våpenbesittelse og medvirkning til drap sammen med avdøde Tjostolv Moland.

19. februar i år ble han kjent skyldig i drap på Moland og nok en gang dømt til livstidsstraff.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.