HAMAR: Uke tre i ankesaken mot tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard, åpnet med nye vitner i Eidsivating lagmannsrett mandag.

Senioringeniør Olav Tolo fra Kripos og politioverbetjent Bjørn Bjørnstad fra Gudbrandsdal politidistrikt legger nå frem nytt innhold fra mobiltelefoner som har tilhørt Rune Øygard eller den fornærmede jenta, skriver Aftenposten.

Fant ikke toppløsbilde

En Sony Ericsson som tillhørte Rune Øygard er undersøkt spesielt grundig, på jakt etter et toppløsbilde som jenta forteller at den tidligere ordføreren tok av henne.

— Vi kan ikke si noe fra eller til om det har vært på telefonen. Det er konklusjonen. Det er funnet spor som viser at bilder er slettet, men det vil jo være naturlig. Det er nødvendig å slette bilder for å ta nye, sa Tolo.

Øygards telefon har blitt fullstendig gjennomgått og rekonstruert fra bunnen av.

— Det er noe vi sjeldent gjør, det er ganske komplisert og tidkrevende. Telefonprodusentene vil ikke fortelle hvordan dataene lagres, de ser på det som bedriftshemmeligheter, sa Tolo.

Rekonstruerer slettede data

De to ekspertvitnene rigget like før klokken ni opp utstyr som skal brukes for å vise lagmannsretten hva som er funnet av nye elektroniske meldinger, og hvordan det har vært mulig å finne meldinger som i sin tid ble slettet, både av den tidligere ordføreren og jenta.

De bistår politidistriktene der de ikke har utstyr eller kompetanse til å gjøre undersøkelsene.

— De fleste politidstrikter har kompetanse til å gjøre en del selv, men til denne type analyse er det kun vi i Norge som har muligheten til å gjøre det. Det det ofte er snakk om er rekonstruksjon av slettede data. Det som ligger på telefonene klarer politidistriktene selv å få ut. Det ble gjort her, så ble telefonene sendt til oss for å gjøre en dypere analyse, sa Tolo innledningsvis.

Han jobber i Kripos' avdleing for datakriminalitet, seksjon for elektroniske spor.

- Som å finne en feilplassert bok

Tolo forklarte hva som skjer når man sletter noe på en datamaskin på denne måten, sterkt forenklet:

  • En bok kan være feilplasert, en bok kan mangle, for å sammenligne med et bibliotek.

  • Slik er det også med datalagring, det som er slettet ligger på datmaskinen, men fragmentene ligger ikke samlet.

  • Rekonstruksjon er nødvendig og kan sammenlignes med å pusle et puslespill. Det blir som å hjelpe bibliotekaren å finne boken som er feilplassert eller mangler, sa Tolo.

På en videoskjerm i rettssalen viste Tolo frem eksempler på sms-meldinger fra saken – en endeløs rekke av tall telefonnummer, tidspunkt og selve meldingen.

— Vi kan se at meldingen er mottatt. Den blir ikke merket med tidsstempel før det er mottatt, som et postkontor som stempler et frimerke, forklarte Tolo mens de 12 medlemmene i juryen fulgte nøye med.

Nye metoder

Etter å ha forklart det grunnleggende ved sitt arbeid, begynner Tolo om kort tid å fortelle hva som er funnet av nye SMS-meldinger, noe som antas å ha stor betydning for saken.

De to ekspertenes forklaringer vil fortsette helt frem til klokken 14 i dag.

To mobiltelefoner som ble brukt av tidligere ordfører Rune Øygard ble innlevert av Vågå kommune etter rettssaken i tingretten. Familien til jenta har også levert inn flere telefoner som jenta lånte og brukte noen ganger når hennes egen mobiltelefon var til reparasjon.

Kripos har i mellomtiden utviklet nye og mer avanserte programmer som kan gjenopprette bilder og tekstmeldinger som egentlig er slettet.

Innhold i tekstmeldinger og samtalelogger fra Skype har så langt i overgrepssaken skapt store overskrifter.

I tingrettsdommen ble kommunikasjonen mellom Øygard og jenta omtalt som seksualisert og upassende. Jenta hevder at hun hadde seksuell omgang med den tidligere Ap-ordføreren rundt 50 ganger fra 2009 til 2011. På det yngste skal hun ha vært 13 år gammel.