Onsdag morgen ble det klart at de konservative skal stemme over et mistillitsforslag mot May. Det betyr at hun kan bli kastet som partileder.

Avstemningen vil bli holdt allerede onsdag kveld, opplyser Graham Brady, som leder de konservatives såkalte 1922-komité i Underhuset.

Kort tid etter at mistillitsforslaget ble gjort kjent, møtte May pressen utenfor statsministerboligen i Downing Street for å slå tilbake.

– Jeg vil kjempe mot med alle krefter, sa hun.

Brexitopprør

Opprøret skyldes sterk misnøye med Mays håndtering av forhandlingene med EU om en utmeldingsavtale.

Selve avstemningen ble utløst da det onsdag ble klart at minst 48 konservative parlamentarikere har skrevet brev hvor de uttrykker mistillit til May. De utgjør 15 prosent av partiets parlamentsgruppe – noe som er grensen for når en mistillitsavstemning blir utløst.

Avstemningen vil finne sted mellom klokka 19 og 21 norsk tid. Resultatet blir offentliggjort klokka 22.

Hvis Theresa May taper avstemningen, vil det bli utløst en ny lederkamp der hun ikke får lov å stille.

Men skulle hun derimot vinne, fredes hun i ett år.

Kan bli jevnt

May må få støtte fra minst 158 av de konservatives 315 parlamentarikere for å overleve.

Opptellinger i britisk presse onsdag ettermiddag tyder på at avstemningen kan bli svært jevn. Samtidig er avstemningen hemmelig, slik at parlamentarikere i prinsippet kan stemme annerledes enn de gir uttrykk for offentlig.

Ifølge May selv vil et ledervalg nå sette landets framtid i fare og skape usikkerhet i en tid der Storbritannia ikke har råd til slikt.

Et ledervalg vil heller ikke endre på den parlamentariske situasjonen eller hva det er mulig å få EU til å gå med på i forhandlingene, ifølge May.

Utsettelse

Parlamentet skulle egentlig holde en avstemning allerede tirsdag over utmeldingsavtalen som May har forhandlet fram med EU. Men denne avstemningen ble utsatt i ellevte time da statsministeren innså at et stort flertall av de folkevalgte var innstilt på å stemme mot avtalen.

I stedet har May satt i gang en ny diplomatisk offensiv for å forsøke å skvise nye innrømmelser ut av sine partnere på EU-siden, i håp om at dette skal være nok til å sikre flertall for avtalen når den kommer opp på nytt, trolig i januar.

Men da May møtte til spørretime i Underhuset onsdag ettermiddag, ble hun latterliggjort.

– Denne regjeringen er en farse. Torypartiet er i kaos, og statsministeren er en skam, sa Ian Blackford fra det skotske nasjonalistpartiet SNP.

Han oppfordret May til å ta ansvar for situasjonen og gå av.

Forakt

Labours partileder Jeremy Corbyn beskyldte May for å vise forakt for Parlamentet med sin utsettelse av den planlagte avstemningen.

– Statsministerens frastøtende oppførsel gjør at hun må stilles til ansvar av denne salen. Folk i dette landet bekymres bare mer og mer over det vedvarende kaoset i hjertet av regjeringen hennes, sa han.

Samtidig venter EUs ledere utålmodig på svar. Planen har vært å holde nye diskusjoner om brexitavtalen når stats- og regjeringssjefene samles til toppmøte i Brussel torsdag ettermiddag.