I mai kan det bli kaldt, mens det i juni og juli mest sannsynlig blir «helt vanlig» vær, men noe våtere enn normalt, opplyser statsmeteorolog Vibeke Thyness til NRK. Hun jobber med sesong- og langtidsvarsling og legger fram prognoser for de neste tre månedene.

– Mai starter kjølig og vil bidra til at den gjennomsnittlige temperaturen holder seg lav, sier hun.

Årsaken til det kalde været henger sammen med sjøtemperaturen. Den påvirker lavtrykket og fungerer som et drivhjul for atmosfæren, sier hun. Nå er det kaldere overflatevann i Stillehavet enn det som er normalt, og derfor blir særlig mai en kjølig måned.

Det er for det meste de nordlige områdene i Skandinavia som får en kald forsommer. I indre strøk i Sør-Norge kan det bli litt varmere, sier Thyness, men understreker at marginene er små.

I middelhavslandene sørover i Europa kan det bli en betydelig varmere forsommer enn normalt i år.

Det er ingen tegn til at det blir en høytrykkssommer med stabilt vær, og det ser også ut som det norske sommerværet blir våtere enn normalt, sier statsmeteorologen.

Regnværet vil mest sannsynlig gi seg mot slutten av juli og utover, slik at sensommeren og september kan bli tørr og varm. Meteorologene ser ikke tegn på store nedbørsmengder utover høsten.