BANGKOK: Gambari kom lørdag ettermiddag til Burma og reiste direkte videre til Naypyidaw, landsbyen som juntaen har gjort til landets offisielle hovedstad, ifølge en lokal tjenestemann. Han skal søndag og i neste uke møte både representanter for regjeringen og frivillige organisasjoner. Det er uvisst om han får møte juntalederen, general Than Shwe.

Gambari skal i neste uke også møte opposisjonsleder Aung San Suu Kyi, som sitter i husarrest i Rangoon, og medlemmer av hennes parti.

Hensikten med Gambaris besøk er å presse juntaen til å innlede dialog med opposisjonen. Men hans oppdrag kan bli overskygget av en fersk strid mellom juntaen og FN.

FN-diplomat utvist

Militærjuntaen gjorde det sent fredag kjent at den ikke vil fornye arbeidstillatelsen til diplomaten Charles Petrie, som representerer FNs utviklingsprogram (UNDP) og koordinerer alt FN-arbeid i Burma.

— Nå er det fare for at Gambari kommer til å bruke tiden på å snakke om FNs rolle i Burma i stedet for behovet for å stanse den strenge kontrollen og få i gang reelle endringer, sier Brad Adams fra New York-baserte Human Rights Watch.

- Gjør hva som helst

Adams understreker at Gambari bør holde fast ved det opprinnelige formålet med besøket.

— Generalene i Burma gjør hva som helst for å unngå å bli presset til samtaler om virkelig reform, fortsatte Adams.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har uttrykt skuffelse over militærregimets avgjørelse, mens amerikanske myndigheter sier de er opprørt.

— Jeg håper at dette ikke er et en avledningsmanøver fra regimet side, sa USAs FN-ambassadør Zalmay Khalilzad fredag.

Verbal overhaling

Det er uklart når Petrie, som har jobbet i Burma siden 2003, blir nødt til å forlate landet.

Petrie ble ifølge FN 24. oktober kalt inn til et møte i Naypyidaw for en verbal overhaling etter at han hadde skrevet en uttalelse om situasjonen i Burma.

Burmesiske statlige medier sa fredag kveld at uttalelsen ikke gjenspeilet den virkelige situasjonen i landet og at den var til skade for landets verdighet.