Amnesty International ber Ahmed gjøre mer for menneskerettighetene i Etiopia.

– Denne prisen bør motivere ham til å takle de menneskerettsutfordringene som gjenstår, og som truer med å reversere det som hittil er oppnådd, sier Amnestys generalsekretær Kumi Naidoo.

Han viser blant annet til de etniske spenningene som truer stabiliteten i Etiopia.

Også generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen ber Ahmed prioritere en løsning på spenningene.

Risikabelt

NUPI-forsker Cedric H. de Coning mener det er risikabelt å gi Nobels fredspris til noen som fortsatt regjerer.

– De kan bli involvert i situasjoner som setter prisen i vanry, sier han til VG.

Etiopia-ekspert Jon Harald Sande Lie sier valget var fornuftig, men støtter også dem som mener prisen kommer litt for tidlig.

– Et problem er jo at grensen med Eritrea er blitt lukket igjen etter at den ble åpnet i fjor. I tillegg har det kommet nye konflikter internt i Etiopia som statsministeren ikke helt har greid å dempe, sier han til VG.

Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad erkjenner at de tar en sjanse når de tildeler fredsprisen til noen som er midt oppi en fredsprosess.

– Historien har jo vist at komiteen gang på gang har valgt å ta den risikoen, sier han til Aftenposten.

– Riktig tidspunkt

Reiss-Andersen var under tildelingen klar på at dette er det riktige tidspunktet for å gi prisen til Ahmed.

– Nobelkomiteen mener at det er nettopp nå statsminister Abiys innsats fortjener anerkjennelse og trenger oppmuntring, sier hun.

Hun understreker imidlertid at det fortsatt er lang vei å gå i Etiopia.

– Vi har anerkjent hans intensjon om å holde demokratiske valg neste år. Roma ble ikke bygget på en dag, og fred og demokratisk utvikling vil heller ikke bli oppnådd på en kort tidsperiode, sa hun på spørsmål fra NRK.

Prisen er helt i tråd med Alfred Nobels testamente, mener komitélederen.

– I komiteens arbeid har det alltid vært viktig å gi prisen i tråd med Alfreds Nobels testamente. Det har kanskje vært et skifte de 15 årene for å gjøre dette tydeligere i begrunnelsen for prisen. Denne prisen er, som andre priser, i tråd med testamentet til Alfred Nobel, sier Reiss-Andersen til NTB.

– Fred er mulig

Ahmed hylles også fra en rekke hold.

NATO-leder Jens Stoltenberg sier Ahmed har vist at det er mulig å skape fred.

– Gratulerer til statsminister Abiy Ahmed Ali i Etiopia med Nobels fredspris. Du har vist med tålmodighet, mot og overbevisning at fred er mulig, skriver Stoltenberg på Twitter.

FNs generalsekretær António Guterres mener Ahmed er en av hovedgrunnene til at det skapes håp over hele Afrika, mens EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier at Ahmed «med mot og besluttsomhet» har bygget broer i Etiopia og regionen rundt.

Håpet han så på TV

Ahmed sier han er «overveldet og veldig lykkelig» over å vinne årets fredspris.

Da kunngjøringen kom fredag, hadde Nobelkomiteen ennå ikke fått tak i Ahmed.

Reiss-Andersen sa at hun håpet at han så kunngjøringen på TV. De klarte etter hvert å få tak i ham på telefon.

I den korte samtalen sa Ahmed at han håper prisen vil bidra til å styrke freden i regionen, opplyser komiteens sekretær Olav Njølstad.

Stoltenberg hyller fredsprisvinneren

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gratulerer fredsprisvinner Abiy Ahmed.

– Gratulerer til statsminister Abiy Ahmed Ali i Etiopia med Nobels fredspris. Du har vist med tålmodighet, mot og overbevisning at fred er mulig, skriver Stoltenberg på Twitter.

Ahmed får fredsprisen for sitt arbeid med å etablere fred med nabolandet Eritrea da han tiltrådte som statsminister i 2018.

Forsker: – Veldig viktig og god pris

Professor Siri Gloppen omtaler utdelingen av fredsprisen til Etiopias statsminister Abiy Ahmed som en veldig god og viktig pris.

– Det er en viktig og en god pris. Jeg tror den er viktig for Etiopia og for Afrika. Jeg tror det er en pris som anerkjenner et enormt godt politisk håndverk og sterkt lederskap i Afrika, sier professor Siri Gloppen ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen til TV 2.

Hun viser til fredsavtalen mellom Etiopia og Eritrea, som ifølge henne kom helt overraskende på verden. Gloppen viser til at det var en fastlåst situasjon.

– Han har også vært viktig nasjonalt og er en veldig god kandidat, sier Gloppen.