JUBA/OSLO: Onsdag ettermiddag meldte Reuters at kampene mellom ulike deler av hæren hadde spredd seg til byen Bor, nord for Juba. Til nå har uroen først og fremst vært knyttet til kamper i hovedstaden Juba, hvor det har vært harde skuddvekslinger og eksplosjoner som har kostet hundrevis av menneskeliv.

Ifølge en offisiell kilde angrep soldater hverandre, og flere frykter at det vi ser er opptrappingen til en borgerkrig mellom de to største etniske gruppene i landet, dinkaene og nuerene.

– Trekker norske ut

Norske myndigheter besluttet onsdag å trekke ut flest mulig fra det krigsherjede landet. Også norske organisasjoner som er representert i Sør-Sudan, arbeider for å få sendt hjem sine, bekrefter pressevakten iUtenriksdepartementet, Frode Andersen, overfor NTB.

Etter at flyplassen i hovedstaden Juba hadde vært stengt på grunn av uroen, gikk det onsdag formiddag kommersielle fly ut av landet.

Ifølge Reuters ventet flere utenlandske statsborgere midt på dagen på å få plass på et av flyene som gikk ut fra Sør-Sudan. USA har allerede beordret alle ambassadefolk til å forlate landet dersom de ikke er i stillinger som gjør at de må bli igjen.

Flere hundre drept

Opp mot 500 mennesker er drept i kamper mellom ulike deler av hæren, ifølge FN.

Det har vært harde sammenstøt i Sør-Sudan de siste dagene etter et angivelig kuppforsøk mot president Salva Kiir. Kiir hevder at hans tidligere visepresident Riek Machar sto bak. Men det avviser Machar.

Onsdag morgen ble det rapportert om at det var forholdsvis rolig, men tidligere på natten ble det meldt om flere skuddvekslinger og eksplosjoner.

– Vi har fått beskjed om at det i natt har vært litt roligere, men situasjonen er urovekkende, sier Andersen i norsk UD.

Utenriksminister Børge Brende (H) karakteriserer situasjonen som svært alvorlig.

– De siste dagers kamphandlinger i Sør-Sudan er svært urovekkende. Vi oppfordrer alle parter til å avstå fra bruk av vold samt å bidra til å finne en politisk løsning på konflikten, sier Brende.

Benekter etnisk konflikt

Likene av de mange drepte ble onsdag brakt til sykehus i hovedstaden.

Minst 800 andre er såret i kampene mellom soldater som er lojale mot president Salva Kiir, og soldater som støtter en opposisjonsleder.

– Vi er ekstremt bekymret. Det er uten tvil høye dødstall, sier Frankrikes FN-ambassadør Gerard Araud, ifølgeBBC. Han frykter at konflikten kan utvikle seg til en borgerkrig mellom de to største etniske gruppene i landet, dinkaene og nuerene.

Men ifølge Simon Kun Puoch, en høytstående tjenestemann i regjeringsapparatet i Juba, er det ikke snakk om en etnisk konflikt.

– Det finnes folk som sier at at det som har hendt, er mellom dinkaer og nuere. Men vi som leder dette landet, vil understreke at det ikke er sant.

Tatt imot nordmenn

Den norske ambassaden har av hensynet til sikkerheten vært stengt siden søndag.

Ifølge norsk UD har ambassaden i Juba tatt imot noen nordmenn som ønsker å være i tilknytning til ambassadens folk, i stedet for der de bor til vanlig.

– Det dreier seg om et fåtall, sier Andersen.

Det er ikke mange nordmenn som bor fast i Sør-Sudan, de fleste av disse er enten knyttet til den norske ambassaden eller til hjelpeorganisasjoner.

Krisen ble diskutert i FNs sikkerhetsråd tirsdag. Medlemmene av rådet ble fortalt at kampene i hovedsak trolig forgår mellom de etniske gruppene.

– Avstå fra vold

Opp til 20.000 sivile sørsudanere har søkt tilflukt i to FN-leire i hovedstaden Juba. FNs spesialutsending i Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson, ber innstendig alle krigførende grupper om å avstå fra vold rettet mot bestemte etniske grupper.

Kampene i Juba brøt ut søndag kveld. De avslører dype etniske spenninger i det bare to og et halvt år gamle landet.