Tiltalte kjent skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen

Den tiltalte 40-åringen er kjent skyldig i drapet på tolv år gamle Kristin Juel Johannesen i 1999.

Publisert:

Arkivfoto av tolv år gamle Kristin Juel Johannessen som ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999. Foto: Privat/NTB Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

OSLO: Juryen i Borgarting lagmannsrett avsa sin kjennelse torsdag. Etter å ha brukt noe over tre timer på avgjørelsen, svarte sju eller flere av de ti jurymedlemmene ja på spørsmålet de skulle besvare, nemlig om Henning Hotvedt (40) er skyldig i å ha forvoldt Kristin Juel Johannessens død om kvelden 5. august 1999. Den tolv år gamle jenta var på vei til Goksjø for å bade sammen med en venninnene denne kvelden. Men hun kom aldri fram til stranden. Rundt fem timer senere ble hun funnet død ved en sti som tar av fra veien til sjøen. Obduksjonen viste at hun var blitt kvalt, trolig med gjerningsmannens hender.

DNA på neglene

Hotvedt ble allerede i mai 2000 siktet for drapet. Året etter ble han dømt til tolv års fengsel. To år senere ble han frifunnet, da nye analyser sådde tvil om det var håret til den tiltalte som var funnet på åstedet.

Drapssaken var uløst i mange år, men ble gjenopptatt etter en ny DNA-analyse. I fjor fant rettsmedisinere hans DNA på fingerneglene til den drepte jenta.

Hotvedt har hele tiden fastholdt sin uskyld. Han har imidlertid ikke kunnet gi noen forklaring på hvordan hans DNA har kunnet havne på jentas negler.

– Det har kommet seg dit på et senere tidspunkt enn 1999. Jeg har ingen tanker om hvordan eller når det kan ha skjedd. Det kan skyldes uforsiktig håndtering, smitteoverføring på en eller annen måte, sa han i retten.

Familien har fulgt saken

Før juryen trakk seg tilbake for å avgjøre skyldspørsmålet, holdt lagdommer Mette Trovik sin rettsbelæring.

– På bakgrunn av det dere har hørt om DNA-beviset, må dere spørre dere om det er rom for noe annet enn teoretisk tvil rundt dette beviset, sa hun.

Den nære familien tilKristinJuel Johannessen har fulgt rettssaken fra tilhørerbenken. Da rettssaken startet, ga statsadvokat Alf Martin Evensen familien æren for at drapssaken ikke ble glemt.

Etter at skyldspørsmålet nå er avgjort, skal straffeutmålingen avgjøres av tre fagdommere sammen med tre jurymedlemmer. Domsavsigelse er ventet 8. september

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.