Svineprodusenter vil ha prioritet i vaksinekøen

Oslo (NTB): Interesseorganisasjonen Norsvin mener svineprodusenter og dyrepersonell må prioriteres i vaksinekøen mot influensa A (H1N1).

Publisert:

— De siste dagers hendelser aktualiserer problemstillingen. Det viser seg at influensa A (H1N1) smitter raskt og lett, sier styreleder Kristin Ianssen i Norsvin til NTB.Svineinfluensaen A1N1 er en luftveissykdom hos gris. Det er en variant av influensa A (H1N1) som er den svineinfluensavarianten mennesker får.

Hun sier at det har vært en tøff belastning for mange svineprodusenter siden meldingene om smitte i flere besetninger ble kjent i forrige uke.

Folkehelseinstituttet er ikke imøtekommende til interesseorganisasjonen Norsvin sitt krav om prioritering.

— Grunnen til det er at liv og helse kommer først. Først må vi vaksinere de som har økt risiko for å dø. Først når de har fått vaksine åpnes det for andre grupper, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til VG Nett.

En grisebesetning i Levanger kommune testet positivt på A1N1 lørdag, og enkelte grisebesetninger som ligger i nærheten er også testet. Spesielt på gårder der Mattilsynet vet at det har vært utvekslet dyr eller vært trafikk mellom besetningen som er smittet og andre besetninger. I tillegg testes en bestand i Hedmark for svineinfluensa.

Mattilsynet vurderer om enkelte besetninger skal slaktes, men det skjer bare der omfanget av smitten er begrenset.

— Hvis området ikke er for omfattende så er det mulig at nedslakting tilrås, men uten et begrenset område bør ikke det være aktuelt, sier Ianssen. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.