I mørk dress, hvit skjorte og grått slips kom 22. juli-terroristen inn i retten. Han sa ingen ting denne gangen, slik han har gjort i mange rettssaker før. Han gjorde ingen høyreekstrem hilsen, som han også har pleid å gjøre.

Borte var også lappene med høyreekstreme budskap han hadde med sist. Og monologen 44-åringen har holdt før retten settes. Nå ble han bare stående og se utover salen. Lot blikket gå til høyre og venstre, flere ganger.

Da han kom inn i salen etter den første pausen mandag, henvendte Breivik seg til pressen i salen. Med lav stemme sa han at grunnen til at han holdt munn, var at fengselsledelsen hadde gitt ham forbud mot å si noe.

– Så det er ikke fordi jeg ikke ønsker det, men fordi jeg ikke får lov, sa terroristen ut til salen.

Eirik Bergstedt, fengselsleder i Ringerike fengsel, sier til Aftenposten at det som sies, skal sies når retten er satt.

– Utover dette har jeg ingen kommentar, sier han.

– Livstidsdom

11,5 år i isolasjon holder, mener Breivik. Nå vil han møte andre fanger. For i denne saken er det to ting som står mot hverandre:

Hvor mye frihet skal Breivik få i fengselet uten at det går ut over sikkerheten for å verne samfunnet mot massedrapsmannen.

Hovedpoenget til Breivik og prosessfullmektig Øystein Storrvik er at de ønsker at han skal få ha mer kontakt med andre innsatte. Mer av det de kaller menneskelig kontakt.

I dag er regimet han soner under alt for strengt, mener Storrvik.

– Det er ingen ting som minner om vanlig sosial kontakt, sier han.

Han mener sikkerheten er overdrevet og at retten må sette ned foten.

– Om det ikke skjer noe nå, så vil han sitte livet ut i fengsel uten å ha noen relasjon til andre mennesker, sa Storrvik til retten før han spurte retorisk i sin innledning:

– Kan man avsi en livstidsdom og samtidig, i gjennomføringen av dommen, avskjære all menneskelig kontakt?

Prosessfullmektig Øystein Storrvik holdt sitt innledningsforedrag mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB

I 2012 ble Anders Behring Breivik dømt for terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya. På få timer fredag 22. juli 2011 drepte han 77 mennesker.

Han fikk lovens strengeste straff den gang: forvaring i 21 år. Siden da har 44-åringen sittet isolert.

PST om Breivik: En «helgen»

I retten mandag ble en ny trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kjent. Den er viktig fordi den, ifølge staten, avgjør hvilken trussel Breivik utgjør dersom han har mer menneskelig kontakt.

PST omtaler Breivik som et symbol på høyreekstrem terrorisme og mener han har en helgenstatus blant andre høyreekstremister.

I rapporten hevder de at terroristen har betydelig tilstedeværelse i dagens transnasjonale høyreekstreme landskap. De er bekymret for at andre personer kan inspireres av Breivik. De kaller han en sentral skikkelse som går igjen som inspirasjonskilde.

Breivik hilste på Andreas Hjetland hos Regjeringsadvokaten da han ankom retten. Foto: Cornelius Poppe, NTB

Dersom han får økt kontakt med omverdenen, vil det være en fare for økning i politisk motiverte voldshendelser, mener PST.

Tirsdag skal Breivik selv forklare seg om soningsforholdene. Han mener den lange isolasjonen er i strid med den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 3.

Den slår fast at ingen må bli utsatt for «tortur» eller «umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff».

Breivik har sittet 11,5 år i isolasjon og det har ført til skader, mener Øystein Storrvik, som kaller Breivik suicidal.

Han mener skadene vises i at Breivik ikke har lyst til å leve lenger. Og at han har en depresjon der han er avhengig av antidepressive midler for å komme seg gjennom dagene og studiene.

I retten mandag tok Storrvik flere ganger opp at Breivik hadde truet med selvdrap og snakket om selvdrap med psykiater.

Andreas Hjetland fra regjeringsadvokaten fører saken for staten. Foto: Cornelius Poppe, NTB

– Han er den samme

Andreas Hjetland fra regjeringsadvokaten fører saken på vegne av Kriminalomsorgen. I sin innledning gikk han til et verbalt angrep på Breivik. For Hjetland mener saken er enkel:

Breivik tar helt feil. Soningsforholdene er ikke i nærheten av å nå opp til terskelen for brudd på menneskerettighetene.

– Breivik er ikke isolert fra menneskelig kontakt. Han har utstrakt menneskelig kontakt. Ikke i et ordinært fellesskap, men han har masse kontakt med andre mennesker, sa Hjetland i retten.

Han mener en ekstraordinær farlig innsatt som Breivik krever ekstraordinære sikkerhetstiltak, men at han hele tiden er blitt behandlet på en human og respektfull måte

Han mener også forholdene er blitt betydelig bedre enn de var både i 2011 og i 2017.

– Men Breivik er den samme. Han er fortsatt stolt av det han har gjort. Han fortsetter sitt ideologiske prosjekt og ønsker å bygge nettverk, sa Hjetland til dommeren, mens Breivik ristet på hodet.