Evakueringsflyet med Kong Harald landet like før klokken 23 på Oslo lufthavn. Kongen blir deretter fraktet til Rikshospitalet der han legges inn for undersøkelser.

– Kongen blir værende på sykehuset i noen dager, for behandling og ro, skrev Kongehuset i en oppdatering kort tid etter at flyet med kongen om bord hadde landet.

Han forlot flyplassen rundt en halv time senere i en intensivambulanse, som var en del av en lengre kortesje. Klokken 0.12 ankom kortesjen Rikshospitalet.

– Kongen er i bedring

Evakueringsflyet tok av fra Langkawi i Malaysia like etter klokken 6 søndag morgen norsk tid. Like etter klokka 14 norsk tid mellomlandet flyet i Sharjah i De forente arabiske emirater, og halvannen time senere lettet det igjen, ifølge overvåkingstjenesten Flightradar24.

– Flytransporten gikk bra, og Kongen er i bedring, opplyser Kongehuset.

Om bord var også dronning Sonja. Hun ble ikke med kong Harald til Rikshospitalet, men reiste direkte til Slottet. opplyste politiet til Dagbladet.

Over 90.000 fulgte landingen

Reisen til kong Harald har gjennom dagen blitt fulgt av tusenvis av mennesker på Flightradar. Gjennom overvåkingstjenesten har man hatt muligheten til å følg reisen direkte på et kart.

Da kongen landet på Gardermoen, var det over 94.000 som fulgte med. Flyet landet på vestre rullebane like før klokken 23.

Kong Harald blir sykmeldt i to uker, og kronprins Haakon overtar oppgavene hans.

Midlertidig pacemaker

Kongen har vært innlagt på sykehus i Malaysia med en infeksjon. Her var han på en privat reise sammen med dronning Sonja.

Lørdag fikk han en midlertidig pacemaker, som skulle gjøre hjemreisen tryggere.

SAS-flyet er et Boeing 737-700, som ble bygget om til et medisinsk evakueringsfly i 2022. Blant annet har det blitt brukt til å fly sårede ukrainere til sykehus i andre land.

Erfarent team

Forsvaret skriver i en pressemelding at det ble satt sammen et erfarent team fra Forsvarets sanitet og SAS.

Det medisinske teamet har bestått av en lagfører, to anestesileger, en anestesisykepleier og to intensivsykepleiere.

– Jeg er trygg på at vårt medisinske personell sammen med Kongens livlege har gjort gode faglige vurderinger forut for iverksetting av hjemtransporten, sier brigader Petter Iversen, sjef for Forsvarets sanitet.