Etter avstemningen natt til lørdag brøt det ut jubel og applaus blant republikanerne, som i fire dager hadde forsøkt å stemme fram en leder.

– Jeg er glad for at det er over, sa hovedpersonen selv etter å endelig ha sikret seg jobben.

– Faren min sa alltid at det ikke kommer an på hvordan man starter, men på hvordan man fullfører, la han til.

Motvekt

I sin første tale til de folkevalgte understreket McCarthy at Republikanerne nå må stå sammen for å utgjøre en motvekt til president Joe Biden og Demokratenes politikk.

– Det er nå det harde arbeidet begynner, sa han, og takket tidligere president Donald Trump for støtte og for å ha ringt rundt til utbryterne i partiet for å få dem til å stemme på ham.

Drøyt 20 republikanske utbrytere nektet i det lengste å slutte opp om McCarthy, som måtte gi mange innrømmelser og løfter for å lokke dem over i sin leir.

Hissig

Først etter midnatt natt til lørdag fikk han det nødvendige antallet stemmer etter at det nesten kom til håndgemeng i salen.

Rett før satte McCarthy kurs mot utbryterne Matt Gaetz og Lauren Boebert, og ordvekslingen og gestikuleringen som fulgte var hissig.

Ved et tidspunkt ropte republikaneren Mike Rogers rasende til Gaetz, og kollegaen Richard Hudson måtte fysisk holde ham tilbake.

– Vær siviliserte, ble det ropt i salen.

Potensial for kaos

McCarthy sikret seg til slutt 216 stemmer og kunne kort tid etter tas i ed som ny leder i Representantenes hus. Dette til tross for at seks republikanere ikke stemte på ham. Noen enkel oppgave venter ikke for den nye lederen.

– McCarthy har gitt fra seg en god porsjon makt til opprørerne. Det kan bety nye nedstenginger av staten de neste to årene, slik vi så flere ganger under både Obama og Trump, tror førsteamanuensis i statsvitenskap Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet til NTB.

– Potensialet for kaos er størst neste gang statsbudsjett og gjeldstaket skal stemmes over, sier han.

Utnytter muligheten

Det blir nok ganske mye stridigheter på republikansk side framover, med en liten gruppe som utnytter muligheten – både for å få oppmerksomhet og for å påvirke der de kan, tror Are Tågvold Flaten, redaktør av nettstedet AmerikanskPolitikk.no og forfatter av boka «Sirkuset» om presidentvalget i 2016.

Demokraten Hakeem Jeffries fikk hele tiden full støtte fra sitt parti, som er i mindretall i Kongressens førstekammer. Han fikk 212 stemmer i den siste avstemningen.

Teatralske høringer

– Nå som Republikanerne og Demokratene deler makten i Washington, vil det uansett ikke skje stort. Republikanerne kommer til å prioritere teatralske kongresshøringer om presidentens sønn og annet, og der er hele partiet på samme side, sier Mjelde.

– Styrkeforholdet mellom speakeren og vanlige kongressmedlemmer har vekslet fram og tilbake de siste 30 årene. Så tautrekkingen vi har vært vitne til denne uken er egentlig ikke ny, selv om den var ekstra intens nå, mener han.