Klima— og miljøminister Tine Sundtoft (H) deltok torsdag, sammen med andre europeiske, sør-amerikanske og afrikanske miljøtopper, på prins Charles' konferanse om regnskogbevaring, skriver Aftenposten.

Norges økonomiske bidrag til regnskogsatsing har siden 2007 vært på tre milliarder kroner i året. I det fornemme miljøselskapet i London, var den norske statsråden invitert til å holde et kort innlegg.

Hun lovet flere norske kroner på bordet, dersom andre fulgte etter.

«Norge er villig til å vurdere en opptrapping av vårt bidrag på dette feltet, fra det nåværende nivået på tre milliarder norske kroner i året - hvis andre gjør det samme», sa Sundtoft.

Et døgn senere la imidlertid Sundtofts partileder, statsminister Erna Solberg (H), og finansminister Siv Jensen (Frp) i formiddag frem en tilleggsproposisjon til statsbudsjettet.

Der kuttes regnskogsatsingen med nær 380 millioner kroner.

- Har ikke forlatt prinsippet om å bidra med tre mrd

På telefon fra London bekrefter Sundtoft overfor Aftenposten at hun var fullt klar over kuttet i regnskogsatsingen da hun talte på miljøtoppmøtet torsdag.

— Kuttet er et en ekstraordinær situasjon der alle må bidra. Det jeg sa i går var at opptrappingen var avhengig av at andre gjør det. Og vi har en klar ambisjon om videre klima- og skogsatsing, sier Sundtoft til Aftenposten.

- Men hvordan kan du si at Norge vurderer å legge mer penger på bordet, utover tre milliarder, når du vet at den summen er kuttet med 380 millioner kroner?

— Selv om vi reduserer satsingen noe i 2016, vil Norge fortsatt være verdensledende når det gjelder satsing mot redusering av skog. I fremtiden skal vi være en betydelig bidragsyter til dette. Og får vi med andre, skal vi bidra mer, vi har ikke forlatt det prinsippet.

- Er det ikke å føre dine tilhørere bak lyset, når du på klimamøtet sa at du er villig til å øke satsingen fra tre milliarder, samtidig som du vet at den summen er 380 millioner lavere?

— Vi har ikke forlatt prinsippet om å bidra med tre milliarder kroner årlig.

- Men du har da vitterlig forlatt nivået på tre milliarder kroner.

— Nå er vi inne i en ekstraordinær situasjon. Vi har ikke forlatt prinsippet om hvor vi skal ligge frem mot 2020, Stortinget har vedtatt at vi skal være på dette nivået. Og på toppmøtet i går snakket vi ikke bare om 2016, vi snakket om 2020, sier Sundtoft, og gjentar at Norge er verdensledende på dette arbeidet.

- Så dersom noe legger mer penger på bordet - kan du garantere at Norge følger etter med økte bevilgninger?

— Du vet like godt som meg at vi aldri kan garantere for fremtidige budsjetter, men prinsippet har vi ikke forlatt.

- Så gårsdagens budskap, om at Norge kan trappe opp ytterligere fra tre milliarder, mener du er helt kurant på tross av at du visste at du ikke er på det nivået lenger?

— Ja, fordi vi har et perspektiv om å ligge på et nivå med 3 milliarder årlig frem mot 2020, og så lenge vi har et mål om det, så er det i tråd med prinsippet vi har om dette.

- Svært dårlig budskap frem mot Paris

Stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, er sterkt kritisk til Regjeringens regnskogkutt.

— Regnskogsatsingen er avgjørende for å bevare både klimaet og noen av verdens mest komplekse økosystemer. Nå foreslår regjeringen å kutte den med 10 prosent. Dette er et stort tilbakeslag for et av våre mest vellykkede klima- og miljøtiltak internasjonalt, og et svært dårlig budskap fram mot klimaforhandlingene i Paris, sier Hansson.

MDG-toppen påpeker at det er en lang og sterk humanitær tradisjon i Norge, og at det er i krisetider det virkelig settes på prøve.

— Pengene til å håndtere flyktningkrisen må ikke hentes fra viktige klima- og bistandstiltak som hjelper mennesker i nød i andre deler av verden.

Hansson mener kuttet er svært uklokt fordi «Norge har hatt en lederrolle som brobygger mellom rike og fattige land, og regnskogsatsingen er en viktig del av det».

— Dette er et svært skadelig og fullstendig unødvendig kutt. Regnskogsatsinga er et tiltak som gir umiddelbart og målbart klimaeffekt, og bevarer unikt biologisk mangfold, sier han.

Tre regnskogmilliarder i året siden 2007

På klimatoppmøtet å Bali i 2007 lanserte statsminister Jens Stoltenberg Norges regnskogsatsing. Han lovet at Norge skal bruke tre milliarder kroner i året på å redusere tropisk avskoging. Pengene blir utbetalt i ettertid, altså som belønning for oppnådd reduksjon.

Norske milliarder har bidratt til at eksempelvis avskogingen i Brasils Amazonas er kraftig redusert de siste årene.

I tilleggsproposisjonen til budsjettet som ble lagt frem i dag, reduseres nivået fra 2,9 milliarder kroner til 2,5 milliarder.

Der heter det:

«Bevilgningen foreslås redusert med 378,3 mill. kroner, fra 2 901,9 mill. kroner i Gul bok 2016 til 2 523,6 mill. kroner. Regjeringens strategi og kriterier for utbetaling av tilskudd som beskrevet i Prop. 1 S ligger fast. I 2016 vil Regjeringen prioritere å betale for verifiserte utslippsreduksjoner i våre bilaterale partnerskap. Denne delen av bevilgningen vil ikke reduseres. Andre formål under tilskuddsordningen vil imidlertid reduseres, i hovedsak finansiering av program- og prosjektporteføljer gjennom multilaterale kanaler og sivilt samfunn samt forskning og kunnskapsutvikling om REDD+.»