Politiet har siden 2012 hatt hjemmel i luftfartsloven til å gjennomføre rutinemessige stikkprøver av piloter på flyplasser i Norge. Nå ønsker Luftfartstilsynet at politiet gjennomfører flere og jevnlige stikkprøvekontroller av flygere og kabinansatte, ikke bare når det er mistanke om rus, melder Aftenposten.

— Vi ser behovet for å utrede en ekstra sikkerhetsbarriere, for eksempel med pusteprøver. Det viser debatten som har kommet etter promillesaken sist helg, sier kommunikasjonsdirektør Tor O. Iversen i Luftfartstilsynet til avisen.

Det var lørdag morgen to flygere og to kabinansatte i Air Baltic ble promilletatt på Oslo Lufthavn. De blåste rødt før de skulle fly over 100 charterturister til Kreta.

Den 50 år gamle kapteinen og 38 år gamle styrmannen ble mandag varetektsfengslet i to uker. De endelige blodprøveresultatene viste en promille på henholdsvis 0,54 og 1,35 for de to mennene.

De to kabinansatte, som ifølge de endelige blodprøveresultatene hadde 0,91 og 0,55 i promille, ble begge fengslet i en uke. (©NTB)