— Regjeringen får i oppdrag av Stortinget å fremme et forslag om nasjonalt tiggeforbud. Dette skal kunne iverksettes før sommeren i 2015, sier Frps justispolitiske talsmann Ulf Leirstein på en pressekonferanse i Stortingets vanderhall.

Det skriver Aftenposten.

- Er det nå helt sikkert at det blir innført et forbud mot tigging i hele Norge neste år?

— Ja, nå fremmer vi først forslag om lokale forbud, så vil vi på våren neste år fremme en sak som gjør at dette blir nasjonalt forbud innen sommeren 2015, sier Leirstein til Aftenposten.

Lokale forbud først

De tre partiene legger opp til en "totrinnsløsning" der man først gir kommuner som ønsker det muligheten til å innføre lokale forbud fra 2014. Men dette blir altså en kortvarig løsning.

— De siste årene har vi sett en utvikling med stadig mer aggressiv tigging. Politiet har hatt store utfordringer med organisert kriminalitet i kjøvannet av de omreisende tiggemiljøene. Derfor er det br aat regjeringen nå får flertall for lokale forbud, sier Leirstein.

Regjeringen og Senterpartiet er også enige om at det skal innføres målrettede sosiale tiltak for tiggere, og etter det Aftenposten erfarer, skal alle partiene ha samlet seg bak forslag om at EØS-midler skal rettes mot land i Øst-Europa hvor det kommer flest tiggere i fra.

Må forberedes

Senterpartiet har hele tiden vært klar på at de ønsker et nasjonalt tiggeforbud, og Sps Jenny Klinge legger ikke skjul på at hun gjerne skulle sett et forbud i hele landet allerede i 2014. Hun er likevel svært tilfreds med kompromisset som er spikret i justiskomiteen.

— Jeg velger ikke å bruke ordet seier. Men jeg synes dette er en veldig god løsning som er i tråd med vårt partiporgram, sier Klinge til Aftenposten.

Høyres representant i justiskomiteen Peter Christian Frølich vektlegger at forberedelsen av en lovendring om nasjonalt tiggeforbud vil ta noe tid fra regjeringen, og at man derfor må vente til neste år med dette.

- Diskriminering av romfolk

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik har tidligere uttalt seg sterkt kritisk til tiggeforbudet som nå blir innført.

— Det er åpenbart at dette forbudet er ment spesielt å ramme tilreisende rom. Det er diskriminering knyttet til etnisitet, sa Ørstaviktil Aftenposten april.

Også KrF liker vedtaket om tiggeforbud dårlig:

— Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Senterpartiet lar seg bruke for å gi regjeringen flertall for et kommunalt forbud. Vi er sentrumskamerater, og jeg hadde trodd de ville legge seg på en annen linje, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til Aftenposten.

Oslo politidistrikt har en annen konklusjon: "Oslo politidistrikt er tilfreds med at det nå er politisk flertall for å forby tigging nasjonalt.", skriver politiet i Oslo på Twitter.

KrF og Venstre i mot

Da Justisdepartementet sendte forslag omkommunalt tiggeforbud ut på høring, møtte det motstand hos samarbeidspartiene Venstre og KrF, som varslet at de ville stemme mot forslaget.

  • Les regjeringens opprinnelige forslag til ny tiggelovHER

Senterpartiet var den gang positive, men signaliserte at de ønsket å gå enda lenger. Sps Klinge mente dengang at Frp og Høyre leverte et svakere forslag for å tekkes samarbeidspartiene Venstre og KrF.

KrFs Ropstad sier kompromisset om å først innføre kommunalt tiggeforbud, for siden åpne opp for et nasjonalt forbud, ikke tekker KrF i særlig grad:

— Jeg synes dette blir symbolpolitikk for å vise at man er hard mot tiggere fremfor å løse selve problemet. Tigging er ikke i seg selv et problem, det er kriminaliteten rundt. Vi har gode verktøy i dag for å bekjempe kriminalitet. For å bekjempe tigging må vi heller sette inn sosiale tiltak, sier Ropstad.

Venstre, som ikke sitter i justiskomiteen, er også opprørt over at det nå blir tiggeforbud:

— Venstre frykter nå at en uverdig og hard debatt om kommunalt tiggerforbud i landets kommunestyrer vil forverre situasjonen for romfolk, fattige og folk på gata , sier justispolitisk talskvinne i Venstre Iselin Nybø.

Usikkert i Oslo

Aftenposten har tidligere skrevet at det er svært usikkert om det ville blitt flertall for ettiggeforbud i Osloom regjeringens forslag fikk flertall, fordi både bystyret og byrådet er delt på midten.

Storbyene Bergen, Trondheim og Stavanger ser ut til ålande på et neitil tiggeforbud.

Oslo politidistrikt var i høringen svært negative til regjeringens forslag til modell der kommunene selv kan bestemme om de vil ha tiggeforbud. Politidirektoratet stiller seg bak Oslo, og skriver isitt høringssvarat også de heller ønsker et nasjonalt forbud.