aketter avfyrt fra Gaza mot Israel like før den tre dager lange våpenhvilen skulle gå ut onsdag kveld. aketter avfyrt fra Gaza mot Israel like før den tre dager lange våpenhvilen skulle gå ut onsdag kveld. Foto: AMIR COHEN

Fem dagers våpenhvile på Gazastripen

Egyptiske og palestinske kilder bekrefter at det er inngått avtale om en ny våpenhvile mellom israelere og palestinere. Det skjer til tross for nye angrep fra begge sider onsdag kveld.

Israelske kampfly gjennomførte sent onsdag kveld fire angrep mot mål på Gazastripen, kort tid etter at det ble avfyrt minst to nye raketter fra området.

De to rakettene ble ifølge israelsk politi avfyrt rett før den tre dager lange våpenhvilen mellom Israel og palestinerne utløp. De forårsaket ingen skade.

Kort tid etter rakettangrepet gikk israelske kampfly på vingene og gjennomførte fire angrep mot mål på Gazastripen. Det er ikke kjent om noen ble drept.

Omtrent samtidig kunngjorde palestinernes forhandlingsdelegasjon i Kairo at den tre dager lange våpenhvilen er forlenget med fem dager.

Dette er ennå ikke kommentert fra israelsk hold, men tidligere på kvelden uttalte en israelsk tjenestemann at landet hadde sagt seg villig til å forlenge den tre døgn gamle midlertidige våpenhvilen.

«Betydelige fremskritt»

Hamas-lederen Ezzat al-Rishq uttalte på Twitter onsdag kveld at det var enighet om en forlengelse, og palestinernes forhandlingsleder sa på en pressekonferanse i Kairo at det denne gangen var snakk om en våpenhvile som skal vare i fem døgn.

Delegasjonen skulle ha konsultasjoner med palestinernes president Mahmoud Abbas, og ga uttrykk for håp om en permanent våpenhvileavtale i løpet av de kommende ukene.

Azzam al-Ahmad, leder for den palestinske delegasjonen sier ifølge AP at det har gjort «betydelige fremskritt», men at uenigheter om ordlyden rundt sikkerhet, gjennoppbygging av Gaza og fisketillatelser.

Rakettalarm

Bare halvannen time før meldingen om våpenhvilen kom, gikk rakettalarmen på ny i Israel. Politi og israelske militære opplyser at en rakett skutt fra Gaza slo ned i et åpent område i nærheten av Ashkelon.

Ingen ble såret, og raketten forårsaket heller ingen skader, opplyser politiets talskvinne Luba Samri.

Senere på kvelden gikk rakettalarmen på ny. Minst to raketter skal ha truffet Israel, men heller ikke disse forårsaket skade.

Reiste hjem

Samme kveld kom det også meldinger fra Sinai i Egypt om at et rakettangrep der hadde drept en 13-åring og såret to barn på åtte og to år, men omstendighetene var høyst uklare. De tre tilhørte samme familie, og raketten traff hjemmet deres i byen el-Mattallah sør for Rafah, nær grensen til Gaza.

Den israelske avisen Haaretz meldte tidligere onsdag kveld at den israelske forhandlingsdelegasjonen hadde reist hjem fra samtalene med palestinske representanter i Kairo.

En varslet pressekonferanse med den palestinske delegasjonslederen Azzam al-Ahmed ble utsatt, og det var lenge usikkert om forhandlingene hadde ført fram. Israels statsminister Benjamin Netanyahu diskuterte også situasjonen med USAs president Barack Obama på telefon.

I timene før den første våpenhvilen skulle utløpe, flyttet det israelske militæret flere styrker fram mot grensen til Gaza.

Blokade

Palestinske og israelske utsendinger har siden mandag sittet i indirekte forhandlinger i den egyptiske hovedstaden, der de under ledelse av egyptiske meglere har forsøkt å bli enige om en mer varig og omfattende avtale om våpenhvile.

En palestinsk tjenestemann med kjennskap til forhandlingene sier at Egypt onsdag la fram et nytt forslag til våpenhvile som blant annet innebar en delvis heving av den israelske blokaden av Gazastripen. Det skal ikke Israel ha gått med på, men partene kom likevel til enighet om en ny, midlertidig våpenhvile.

Langvarig offensiv

Hamas, som har kontrollen på Gazastripen, har hele tiden krevd at Israel umiddelbart opphever blokaden av den palestinske enklaven. Israel sier det er uaktuelt, så lenge Hamas og andre grupper har våpen.

Med unntak av to våpenhviler som ikke holdt, har det vært krig på Gazastripen siden Israel innledet en militæroffensiv mot enklaven for over en måned siden.

Mens forhandlingene har pågått, har Gazas innbyggere benyttet stillheten til å inspisere sine knuste hjem og berge det som berges kan av innbo. 100.000 mennesker er hjemløse, og ifølge FN er 17.000 boliger ubeboelige etter bombingen.

Onsdag ble en italiensk journalist og fire andre personer drept da en gruppe palestinske eksperter skulle uskadeliggjøre en israelsk rakett nord på Gazastripen. Raketten eksploderte da bombeekspertene skulle løfte den over på et lasteplan.

Samlet delegasjon

I Kairo er det ikke bare Hamas Israel har forhandlet med, men en samlet delegasjon bestående av den nye samlingsregjeringen, Hamas, Fatah og Islamsk hellig krig.

Delegasjonen har hittil stått samlet og hardt på kravet om at blokaden oppheves i forbindelse med en våpenhvile.

Etter den forrige storkrigen i 2008-09 var en opphevelse av blokaden også en del av våpenhvileavtalen som Egypt bidro til å forhandle fram. Men det ble aldri noe av, og denne gangen ønsker palestinerne en samtidig opphevelse av blokaden eller en internasjonal garanti for at den blir hevet.

Palestinerne krever også å få åpne en havn med fri tilgang til Middelhavet, men det mener Israel må være tema i framtidige forhandlinger om en varig fredsavtale.

Delte meninger i Israel

På israelsk side har det imidlertid vært tegn til splittelse. Den tidligere viseforsvarsministeren Danny Danon fikk sparken etter å ha sagt at regjeringens holdning er for svak og at Israels militære rett og slett burde fjerne Hamas-styret.

Etterretningsminister Yuval Steinitz mener at Israel ikke har noe annet valg enn å overta Gazastripen igjen om rakettangrepene fortsetter.

— Enten blir det en rimelig løsning på situasjonen i Gaza, eller, hvis rakettangrepene gjenopptas, må vi vurdere en utvidet bakkeoperasjon for å avsette Hamas-styret og demilitarisere Gaza selv, sa Steinitz tirsdag.

De palestinske forhandlerne har imidlertid vist vilje til å åpne for at den palestinske selvstyremyndigheten tar ansvaret for gjenoppbyggingen av Gazastripen og gjennomføringen av en eventuell avtale som undertegnes i Kairo.