Turister trosser været – frivillige redningstjenester tar regningen

Frivillige redningstjenester må betale av egen lomme når turister trosser vær og vind for å se norske naturattraksjoner. – Det skal ikke være nødvendig å steke vafler for å redde liv, sier enhetsleder Jon Halvorsen i Norsk Folkehjelp.

Publisert: Publisert:

Anders Barka advarte turistene mot å gå til Preikestolen i uværet mandag, men de fleste gikk likevel. Flere måtte hjelpes ned. Foto: Tor Inge Jøssang, Stavanger Aftenblad

  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

Oslo: Uværet på Vestlandet førte til mange redningsaksjoner, iverksatt for å redde kalde og medtatte turister som til tross for det elendige været bare måtte få med seg norske naturattraksjoner som Preikestolen og Trolltunga.

I går måtte flere turister hjelpes ned fra Preikestolen.

– Turister som kommer langveis fra har som regel begrenset tid i området, og da skal det mye til for å stoppe dem, sier operasjonsleder Kjetil Føyen i Vest politidistrikt til NTB.

Frivillige redningsarbeidere har trådt til for å få dem i sikkerhet.

– De tropper opp i olabukser og sandaler. De har aldri opplevd væromslag før, slik vi har i Norge, sier Jon Halvorsen, enhetsleder for redningstjeneste og førstehjelp i Norsk Folkehjelp.

Lite lydhøre

Politiet stenger av området rundt for eksempel Preikestolen under redningsoppdrag, men har også hjemmel til å stenge av området tvert. Ifølge politiloven paragraf 7 som gjelder håndhevelse av den offentlig ro og orden, kan politiet gripe inn for å ivareta enkeltpersoners eller allmennhetens sikkerhet.

«Politiet kan i slike tilfeller blant annet regulere ferdselen, forby opphold i bestemte områder», heter det i loven.

Paragrafen benyttes svært sjelden i uværstilfeller, påpeker Føyen.

– Det har ikke skjedd før etter det jeg kan huske. Normalt ser folk selv når været er riv, ruskende galt å legge ut i, sier operasjonslederen.

Skjedd lite på to år

Det har vært en dobling i antall redningsoppdrag i Norge på 10 år, noe som fører til store utfordringer for landets redningstjenester, opplyser Norsk Folkehjelp.

– Utfordringene er blitt større, både på grunn av økt satsing på turisme og endringer i bruken av den norske naturen. Stadig flere søker opplevelser i form av kiting og klatring. Skadepotensialet blir da større. Det er i Norges interesse at man skal ta i bruk naturen, men paradokset er at det ikke satses nok for å ha en forsvarlig redningstjeneste, sier Halvorsen.

I 2014 samlet frivillige organisasjoner seg bak et felles krav til myndighetene om å øke støtten fra 19 til 65 millioner kroner. Samme år uttalte statsminister Erna Solberg (H) at uten frivillighet blir Norge fattigere – og lovet bedre rammebetingelser for det frivillige arbeidet. Ifølge Norsk Folkehjelp har det ikke skjedd mye siden den gang.

– Vi må ikke miste dugnadsånden, men fra regjeringens side er det så lite som skal til for å bidra. Det skal ikke være nødvendig å steke vafler og pante flasker for å redde liv, sier Halvorsen.

Det har ikke lyktes NTB å få en kommentar fra Justis— og beredskapsdepartementet, som har ansvaret for redningsarbeid i Norge. (©NTB)

Publisert:

Les også

  1. Tysk par hentet ut av Ryfylkeheiene i redningshelikopter

  2. - Folk var redde og gråt

  3. Skadde og nedkjølte turister bæres ned fra Preikestolen

  4. Her klatres Preikestolen for første gang

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.