Oslo: Tiltalen ble forkynt til Eirik Jensen mandag. Rettssaken er berammet til høsten. Oppstart er satt til 22. august, og det er satt av 16 uker til saken i Oslo tingrett.

– Nå skifter saken arena slik at Elden og undertegnede skal slåss for Eirik Jensens uskyld i retten. Hvorvidt bevisene holder, vil vise seg da, sier hans advokat Arild Holden.

– Han har tatt det inn over seg. Han er selvfølgelig oppgitt, men han er klar for å kjempe for sin uskyld i retten, sier Holden som legger til at han ikke er imponert over bevisene fra Spesialenheten.

2,1 millioner

Arild Holden forteller at Jensen er tiltalt for medvirkning til innførsel av et betydelig kvantum narkotika – «tonnevis med hasj» og for grov korrupsjon.

– Det er et beløp på minst 2,1 millioner kroner, sier Holden, og legger til at Jensen nekter for alle forholdene og hevder sin uskyld som han har gjort fra dag én.

– Med all respekt: Tiltalen er ganske frisk. Bevisene halter, sier advokaten, som mener påtalemyndighetens sak står og faller med forklaringen til den hasjdømte bærumsmannen Gjermund Cappelen.

– Hvis Cappelens forklaring velter, velter alt, sier Holden. Han hevder det er svært lite i den mer enn 1.000 sider lange forklaringen til Cappelen som holder vann.

– Seigpining

Eirik Jensen var selv ikke til stede sammen med sine advokater da tiltalen ble kjent.

– Han er i trygge omgivelser. Han har ikke ønsket å ta turen til Oslo, og det var i overensstemmelse med meg og Spesialenheten, sier Holden.

– Seigpining, er ordet Holden bruker for å beskrive hvordan de to siste årene har vært for den tidligere polititoppen.

Om Jensens forhold til Cappelen er dette hva advokaten har å si:

– Han skal forklare seg om det i retten. Der vil man motta en full forklaring om det fra Jensen.

Pågrepet i 2014

Eirik Jensen ble pågrepet 24. februar 2014 og løslatt fra varetekt 30. mai samme år. Den erfarne politimannen ble først siktet for grov korrupsjon i forbindelse med en svært omfattende narkotikasak med Gjermund Cappelen i spissen.

Cappelen har forklart at Jensen bisto ham med hasjsmugling i flere år. 16. oktober 2014 ble siktelsen mot Jensen utvidet til å omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Etterforskningen av saken ble avsluttet i månedsskiftet august/september i fjor høst. 19. oktober sendte Spesialenheten for politisaker sin innstilling til Riksadvokaten etter å ha brukt halvannen måned på å gjennomgå etterforskningsmaterialet.

– Bør henlegges

Eirik Jensen ble ansatt i Oslo politidistrikt i 1977 og var blant annet leder for Oslo-politiets gjengprosjekt fra 2006 til det ble lagt ned i 2011, en beslutning Jensen mente var ødeleggende for politiets dialog med gjengene og det forebyggende arbeid med gjengkriminaliteten i hovedstaden.

Jensens forsvarere Arild Holden og John Christian Elden har vært klare på at saken bør henlegges. Isteden støtter Riksadvokaten Spesialenheten i at det skal reises tiltale:

– Det er snakk om maksimal strafferamme. Det er en meget alvorlig tiltale, sier Holden. (©NTB)