Istanbul: Etter møtet onsdag hadde landene lovet å gi 350 millioner dollar til sultofrene i Somalia. Beløpet tilsvarer 1,9 milliarder kroner. Det skal også organiseres innsamlingsaksjoner i muslimske land.

OICs generalsekretær Ekmeleddin Ihsanoglu oppfordrer giverland til å hjelpe Somalia med å bygge opp både infrastruktur og landbrukssektoren, slik at lignende sultkatastrofer kan unngås i framtiden.

– Alt i alt har vi fått inn løfter om 350 millioner dollar. Vi håper å kunne få inn løfter om 500 millioner dollar innen kort tid, uttalte Ihsanoglu da han holdt pressekonferanse etter det hasteinnkalte møtet.

Kritikk mot de rike

Også Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan ba de muslimske landene om å hjelpe Somalia. Samtidig kritiserte han millionærer som kjører rundt i luksusbiler, og det han kalte «den vestlige verdens arroganse og likegyldighet» overfor de fattige.

I en tale som var spekket med kritikk av vestlig kapitalisme og lovord om muslimsk fromhet, sa Erdogan at sultkatastrofen er en lakmustest, ikke bare for muslimer, men for hele menneskeheten.

– Hvis du kjører en luksusbil, bør du være desto mer sjenerøs overfor mennesker som er rammet av sult, sa han til representantene fra 40 av OICs 57 medlemsland.

Det ble også dannet en kontaktgruppe som skal følge opp innsatsen til Somalia. Gruppen består av Kasakhstan, Tyrkia, Saudi-Arabia og Senegal.

– Farlig lite hjelp

Samme dag uttalte Storbritannias bistandsminister Andrew Mitchell at 400.000 barn står i fare for å sulte i hjel hvis ikke verdenssamfunnet trapper opp hjelpen.

På en pressekonferanse i Mogadishu lovet han at Storbritannia vil gi 48 millioner dollar (262 millioner kroner) i bistand til somaliske barn og kvegeiere.

– Vi mener at verdens respons har være mangelfull, farlig mangelfull, understreket Mitchell da han senere ankom Nairobi.

Han oppfordret samtidig andre land til å gi mer for å unngå at hundretusener av barn dør.