Mandag kveld ble uførereformen vedtatt av Stortinget. Dragkampen om dokumentet var hard i regjeringen, og SV kunne notere en betydelig seier da forslaget om reduksjoner i barnetillegget til uføre ble skrinlagt.

— Selv om SV later som om barnetillegget er fredet, så er det ikke tilfelle. Regjeringen har klart og tydelig sagt at de vil komme tilbake til saken i forbindelse med oppfølgingen av rapporten fra Brochmann-utvalget, sa Røe Isaksen i stortingsdebatten om uføremeldingen.

SV-seire

Høyres arbeidspolitiske talsmann mener uførereformen er til å leve med, men mener den nye ordningen har to klare svakheter: At barnetillegget holdes uendret og at uføre delvis blir skjermet for effekten av levealdersjusteringene som pensjonsreformen legger opp til.

— At uføre slipper full levealdersjustering er et brudd med arbeidslinjen. Og Brochmann-utvalget viste tydelig utfordringene ved barnetillegget. En alenemor som står opp hver dag for å gå på jobben og kommer hjem sliten etter en lang dag på jobb, får mindre utbetalt enn en person i akkurat samme situasjon som ikke er i jobb. Jeg tror Arbeiderpartiet ser at dette er en urimelig ordning, sier han.

NTB har fått tilgang til et internt notat som antyder hva slags utgangspunkt Ap og SV hadde foran forhandlingene i regjeringen. Notatet synliggjør at SV har vunnet fram på sentrale punkter, noe også Høyre merker seg.

— Ap har tradisjonelt lagt sterk vekt på arbeidslinjen. Før forhandlingene med SV, tror jeg partiet lå nærmere vårt utgangspunkt enn det som ble resultatet, sier Røe Isaksen til NTB.

Fornøyd

— Ytelsene er under sterkt press, jeg er glad for at vi har klart å stoppe de harde kuttene som har vært foreslått, sier SVs Karin Andersen.

Ved siden av uendret barnetillegg og skjerming mot levealdersjusteringer, er hun spesielt tilfreds med at ytelsen fortsatt er varig og at unge uføre ikke skal rammes av kutt. Samtidig frykter hun hva som vil komme dersom Høyre inntar regjeringskontorene.

— Høyre foreslår kutt for de fattigste barnefamiliene og alderspensjonistene på mange tusenlapper i året. I tillegg vil partiet ha en full gjennomgang av reformen i 2018. Jeg vil utfordre Høyre til å komme ut av skapet, og fortelle åpent til uføretrygdede hvor mye partiet egentlig vil kutte, sier hun.

Endret

— Jeg er glad for at vi sikrer en bærekraftig uførepensjon gjennom et bredt politisk forlik. Ordningen sikrer dem som ikke kan jobbe, samtidig som den stimulerer til å få flere over i jobb, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til NTB.

Også saksordfører Tove Brandvik (Ap) er tilfreds med resultatet.

— Det skal også bli lettere å kombinere uføretrygd og arbeid, og uføre skal sikres en god alderspensjon, sier hun.

På ett punkt ble reformen endret i forhold til det som var utgangspunktet da Bjurstrøm og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) presenterte den i vår.

— Under komitébehandlingen ble reglene for avkorting av inntekt justert for dem som tidligere har hatt svært lav inntekt. Med en avkorting på inntil 83 prosent ville denne gruppen fått et for svakt arbeidsinsentiv, sier Brandvik.

Denne gruppen får nå en avkorting før skatt på om lag 70 prosent. Det gjøres også en endring slik at avkorting for gifte og enslige blir lik. Den nye uføreordningen trer i kraft fra 2015. (©NTB)