Båter bes forlate område i Stockholms skjærgård

Det svenske forsvaret ber alle sivile båter mellom Danziger Gatt og Nåttarö i Stockholms skjærgård om å forlate området. Det er også innført flyforbud over skjærgården.

Publisert:

Korvetten HMS Stockholm patruljerer i Jungfrufjärden i Stockholms skjærgård mandag morgen. Foto: ANDERS WIKLUND / NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over seks år gammel

I tillegg til at sivile båter i området blir bedt om å forlate området, opprettes en sikkerhetssone på 1 mil fra militære fartøy, skriverDagens Nyheter.

Danziger Gatt er en del av det sørlige innløpet til Stockholms skjærgård, mens Nåttarö er en øy i skjærgården.

Det svenske forsvaret viste søndag fram et bilde som viser noe mørkt over havoverflaten i Stockholms skjærgård. Foto: Försvaret / NTB scanpix

Det svenske forsvaret har også sperret av en vik mellom Nåtterö og Nynäshamn, skriver Expressen. I tillegg er det innført flyforbud over hele skjærgården.

Forsvaret vil ikke kommentere hvorfor de har bedt båtene om å forlate området.

Les også

Dette bildet fikk svenskene til å trappe opp ubåtjakten

– Vi holder på med en etterretningsoperasjon i Stockholms skjærgård, og vi gjør det vi må for å løse våre oppgaver. Nøyaktig hva vi gjør, kommenterer vi ikke, sier pressetalsmann Mikal Abrahamsson til nyhetsbyrået TT.

En minerydder lå mandag ettermiddag og spanet nær den lille øya Kullbäling. Ifølge Svenska Dagbladet skal også en stridsbåt 90 ha posisjonert seg ved øya.

– Ikke ubåtjakt

Det var fredag det svenske forsvaret opplyste at det var igangsatt en aksjon i skjærgården etter opplysninger om fremmed undervannsaktivitet i området.

Sveriges ferske statsminister Stefan Löfven diskuterte den pågående leteoperasjonen med sin finske kollega Aleksander Stubb da de møttes i Helsingfors mandag.

Löfven understreket flere ganger at det ikke pågår en ubåtjakt, slik journalistene spurte om.

Les også

Sverige jakter fremmed ubåt i Stockholms skjærgård

– Det pågår en etterretningsoperasjon. Forsvaret har tre observasjoner, og vi må finne ut hva det er. Det er hva vi vet så langt. Vi må finne ut hva det er først før vi kan gå videre, sa Löfven på pressekonferansen.

Observasjonene som statsministeren viser til, ble gjort ved Kanholmsfjärden, Nämdöfjärden og Jungfrufjärden fredag og søndag.

Venter på lasteordre

Spekulasjonene om at russerne er involvert har florert i mediene. Blant annet har den russiske oljetankeren NS Concord fått mye oppmerksomhet og blitt utpekt som et mulig kamuflert «moderskip» for en russisk ubåt.

Fartøyet hadde ligget stille i internasjonalt farvann på høyde med Stockholm siden onsdag, men begynte lørdag brått å seile østover etter nyhetsmeldinger som antydet at det fungerte som et moderskip.

Men tankerens eiere, SCF Novoship, avviste mandag at det er noe uvanlig med skipets bevegelser. Novoships leder Jurij Tsvetkov skriver ifølge TT i en pressemelding at de er «smigret over den økende oppmerksomheten fra svenske og internasjonale medier», men at det ikke er noe uvanlig med bevegelsene.

Ifølge Tsvetkov skal skipet innen få dager gå til havn i Primorsk i Russland for å laste olje, og deretter seile videre til USA.

– Snakk med Nederland

En sikkerhetskilde i det russiske forsvarsdepartementet avviser også at russerne har noen ubåt i svensk farvann.

– For å lette på spenningene i Østersjøen og spare pengene til svenske skattebetalere, vil vi anbefale å finne forklaringer hos den nederlandske marinen, sier sikkerhetskilden til det russiske nyhetsbyråetRIA Novosti.

Vedkommende mener en nederlandsk ubåt i forrige uke utførte noen praktiske oppgaver nær Stockholm.

Talsperson Marloes Visser i det nederlandske forsvarsdepartementet avviser at en mulig ubåt utenfor Stockholm tilhører Nederland, melderVG.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.