ALGERIE: Gisseltakerne hadde lørdag morgen gitt opp håpet om å forlate gassanlegget sammen med de gjenværende gislene, og de begynte derfor å drepe noen av dem, skriver El Watan, som hevder å ha informasjonen fra offisielle kilder.

I de siste timene skal gisseltakerne ha holdt sju personer fanget. Sikkerhetsstyrkene ble tvunget til å gå til aksjon, meldte den algeriske nettavisen lørdag ettermiddag.

El Watan skriver videre at terroristene var i ferd med å planlegge et kollektivt selvmord da de i stedet ble «nøytralisert» av sikkerhetsstyrkene.

Det viste seg da, ifølge nettavisen, at alle de sju gislene var drept. Også det algeriske nyhetsbyrået APS melder at sju gisler hadde blitt drept av gisseltakerne, og at elleve terrorister ble likvidert av soldatene.

Minerydding

Like over klokka 16 meldte UD at også de hadde fått bekreftelse på at den militære aksjonen ved gassanlegget var avsluttet.

– Vi har fått bekreftelsen via våre kanaler, sier pressetalsmann i Utenriksdepartementet Frode Andersen til NTB.

Det har ikke vært klart hvordan algeriske sikkerhetsstyrker har jobbet for å få frigitt gisler, og det er heller ikke kommet opplysninger som tyder på at det har foregått forhandlinger mellom gisseltakerne og algeriske myndigheter.

Ifølge den algeriske avisen Eschorouk tilbød NATO å hjelpe med å frigjøre gislene, men Algerie avslo tilbudet.

Tidligere er det blitt opplyst at det ble festet bomber på gislene, og situasjonen har derfor vært ansett som svært kritisk. Ifølge Reuters driver hæren med minerydding i området. Eksplosivene skal ha blitt plassert ut av terroristene.

– 16 befridd

De tungt væpnede islamistene gikk tidlig onsdag morgen til angrep mot en buss med arbeidere før de styrtet gassanlegget In Aménas, som britiske BP, norske Statoil og algeriske Sonatrach driver i fellesskap. Over 650 mennesker ble tatt som gisler, og det er blitt meldt av flere medier at rundt 40 av disse var utenlandske. Opplysningene om antall gisler har imidlertid vært sprikende og stort sett ubekreftede siden onsdag.

Siden da har sju nordmenn kommet seg i sikkerhet, men fortsatt var det lørdag ettermiddag ikke gjort rede for seks norske Statoil-ansatte.

Samtidig som det ble kjent at gisselaksjonen var over, kom det meldinger fra lokale kilder om at 16 utenlandske gisler var blitt befridd i In Aménas. Ifølge Reuters er det to amerikanere, to tyskere og én portugiser som har kommet seg i sikkerhet. Nasjonaliteten til de elleve andre er foreløpig ikke kjent.

Forkullede lik

Tidligere lørdag ble 15 forkullede lik funnet av algeriske soldater ved gassanlegget, opplyste anonyme kilder på stedet. Meldingen er så langt ikke bekreftet på annet hold.

Identiteten til likene er ikke kjent, ifølge kildene, som oppgir å ha kjennskap til gisseldramaet.

– Vi vet at mange ble drept torsdag, både terrorister og gisler. De er ikke identifisert, og det arbeidet kan ta tid. Derfor kan vi ikke si med sikkerhet om det er nordmenn blant de drepte eller ikke, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fredag.

Foreløpig er det bekreftet fra offisielt hold at to japanere, to briter, én franskmann og én amerikaner er blant utlendingene som er blitt drept i forbindelse med terroraksjonen.

Militæraksjon

Et ukjent antall gisseltakere og utenlandske gisler ble drept da algeriske spesialstyrker torsdag gikk til aksjon på gassanlegget.

Flere land har stilt spørsmål ved om aksjonen var forhastet, og algeriske myndigheter har ikke opplyst hvorfor de fant det nødvendig å aksjonere så raskt, selv om det satte gislers liv i fare.

– Algerie tenker ikke utelukkende på gislenes sikkerhet. For dem er det viktig å drepe terroristene, sier Eric Denécé ved Det franske senteret for etterretningsforskning til NTB.