Putin varsler delvis russisk tilbaketrekking fra Syria

Russlands president Vladimir Putin har gitt ordre om at en vesentlig del av den russiske styrken i Syria skal trekkes ut av landet.

Publisert: Publisert:

Russlands president Vladimir Putin omfavner Syrias president Bashar al-Assad etter et møte i Sotsji. Foto: Mikhail Klimentjev /AP / NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over to år gammel

– Jeg har tatt en beslutning. En vesentlig del av den russiske kontingenten som er basert i Syria, vender hjem til Russland, sa Putin da han mandag besøkte den russiske Hmeimim-basen nordvest i Syria.

Her møtte han også Syrias president Bashar al-Assad, i tillegg var Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu og flere andre russiske militære ledere til stede.

Russland kom med en lignende kunngjøring om tilbaketrekking i mars 2016, likevel fortsatte de russiske operasjonene som før.

Ifølge Putin kommer det fortsatt til å være russiske soldater utplassert på flybasen Hmeimim, samt på marinebasen Tartus ved den syrise middelhavskysten.

Vendte krigen

Russland gikk inn i krigen i Syria høsten 2015 for å støtte regimet til president Bashar al-Assad. Det militære engasjementet kom på et tidspunkt der Assad tapte stadig flere områder til syriske opprørere og ytterliggående jihadistgrupper.

Med russisk hjelp fikk regimet overtaket, og i dag er det kun få områder som fortsatt er kontrollert av opprørsgrupper, deriblant Idlib-provinsen nordvest i Syria og forstadsområdet Øst-Ghouta utenfor Damaskus.

Mange av de russiske flyangrepene mot opprørskontrollerte områder i Syria har skjedd med utgangspunkt i Hmeimim-basen.

Under besøket mandag takket Putin de russiske soldatene for innsatsen og sa at de kunne vende «seirende» tilbake til Russland.

– Seierrike vender dere tilbake til hjemmene deres, til deres kjære, til foreldre, koner, barn, venner. Moderlandet venter på dere, sa presidenten.

Til Egypt og Tyrkia

Etter besøket i Syria, reiste Putin videre til Kairo der han ble tatt imot av Egypts president Abdel Fatah al-Sisi. Senere mandag reiser han videre til Tyrkia der han skal spise middag med president Recep Tayyip Erdogan.

Et viktig tema under besøkene i Egypt og Tyrkia er USAs beslutning om å gi Jerusalem status som Israels hovedstad, et vedtak som er blitt møtt med kraftige reaksjoner verden over.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.