Trump og Solberg fant tonen

– Norge er en god alliert, understreket president Donald Trump da han tok imot statsminister Erna Solberg (H) i Det hvite hus onsdag. 

Publisert: Publisert:

Tonen var god da statsminister Erna Solberg møtte president Donald Trump i Det hvite hus i Washington. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Både norsk og amerikansk presse var til stede i Det hvite hus for å dekke statsminister Erna Solbergs besøk hos president Donald Trump i Det hvite hus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg ble tatt imot av USAs president Donald Trump i Det hvite hus i Washington onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er en stor ære å ha statsminister Solberg fra Norge på besøk, hun har akkurat gjort et godt valg og går løs på minst fire nye år, sa Trump til pressen inne i Det ovale kontor.

Trump tok imot Solberg med et godt håndtrykk, og samtalen mellom de to løp lett og uanstrengt.

– Hun er svært respektert i hjemlandet, svært godt likt. Vi har mye handel med Norge og jeg vet at dere akkurat har kjøpt mer militært utstyr, blant annet F-35. Jeg gratulerer dere med å ha valgt verdens beste utstyr, sa Trump.

En god kunde

– Norge er en god kunde, en god alliert og en god venn, så det er en ære å ha deg på besøk, la han til.

Solberg kvitterte for hyllesten og understreket også det gode samarbeidet mellom Norge og USA.

– Dere er vår nærmeste NATO-allierte, sa hun, og viste blant annet til hvordan amerikansk militærpersonell trener i Norge.

Solberg påpekte videre at også USA har god nytte av samarbeidet.

Støtter arbeidsplasser

– I fjor hadde USA til og med handelsoverskudd med Norge, så dere lager åpenbart gode produkter.

– Vi anslår at vi gjennom våre investeringer støtter opp om 470.000 arbeidsplasser i USA, fortsatte hun og trakk fram norske bilkjøperes store interesse for elbilene fra amerikanske Tesla som eksempel.

– Virkelig? Det er bra, sa Trump.

På tomannshånd

Solberg og Trump har truffet hverandre to ganger før i NATO- og G20-sammenheng, men dagens møte var det første på tomannshånd.

Det er tredje gang Solberg er i Det hvite hus. Hun tangerer dermed Einar Gerhardsen i antall presidentbesøk, men rekorden har Gro Harlem Brundtlands med sine fire besøk.

I forkant av besøket understreket Solberg viktigheten av å møte den amerikanske presidenten.

– Dette er en mann og en person med stor innflytelse på internasjonal politikk og utvikling. Det er ikke så ofte Norge for anledning til å gjennomføre møter som dette, sa hun.

Sikkerhetspolitikk

Spørsmål knyttet til sikkerhetssamarbeidet mellom Norge og USA var på forhånd ventet å stå sentralt under samtalene.

– Vi må skape forståelse for hvor viktig vår geostrategiske posisjon er for NATO-alliansen, sa Solberg før møtet.

Blant øvrige temaer blir utviklingen i Midtøsten, Nord-Korea og Afghanistan, samt handels- og næringslivssamarbeid mellom Norge og USA.

Publisert: