Besøket finner sted samtidig som spenningen mellom Japan og Sør-Korea om en liten øygruppe øker, og mens kinesiske aktivister er på vei mot en annen omstridt øygruppe som Kina og Japan strides om.

Jin Matsubara, som håndterer spørsmålet om japanere som er bortført av Nord-Korea, og land— og samferdselsminister Yuichiro Hata avla onsdag morgen separate besøk i tempelet i sentrum av Tokyo.

2,5 millioner japanere som ble drept i krigene Japan har vært involvert i, minnes i tempelet. Blant dem er 14 krigsforbrytere fra annen verdenskrig.

Slike besøk utløser alltid rasende reaksjoner fra Kina og på den koreanske halvøya, der mange mener at Japan aldri har bedt om unnskyldning for sin brutale og aggressive framferd i Øst-Asia i første halvdel av forrige århundre. Yasukuni-tempelet blir betraktet som et symbol på tidligere japansk militarisme.

Besøkene er de første siden sentrum-venstre overtok i Japan i 2009. Alle tre som har fungert som statsministre siden da, har bedt sine statsråder unngå besøk i Yasukuni-tempelet. (©NTB)