- Jeg tenkte at ikke alle får så god kontakt med en ordfører

Den fornærmede i ankesaken mot tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard forteller i retten at hun ble smigret av at ordføreren ville ha henne som «Facebook-konsulent».

Publisert:

Aktor Thorbjørn Klundseter (f.v.), forsvarer Mette Yvonne Larsen og bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal under en pause i ankesaken mot Rune Øygard, tidligere ordfører i Vågå og overgrepsdømt, i Eidsivating lagmannsrett i Hamar tinghus mandag. Foto: NTB Scanpix

  • Sofie Gran Aspunvik
Denne artikkelen er over syv år gammel

HAMAR: Den nå 17 år gamle jenta som Rune Øygard skal ha hatt seksuell omgang med gjentatte ganger fra 2009 til 2011, startet i 13.30-tiden mandag sin forklaring i Eidsivating lagmannsrett i Hamar, skriver Aftenposten.no.

Aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, spurte 17-åringen ut om hennes første møte med Øygard og hvordan forholdet deres utviklet seg.

— Veldig stas

På Fjordingsmartnaen i Lom i 2009 skal de to ha utvekslet mobilnumre. Da hadde de truffet hverandre én gang tidligere, i et bryllup. Kort tid etter fikk jenta en melding av Øygard der han spurte om hun ville bli hans Facebook-konsulent. Da var hun 13 år.

- Jeg syntes det var veldig stas, og viste frem meldingen til mamma og stefaren min. Jeg tenkte at ikke alle får så god kontakt med en ordfører, forklarte jenta i retten.

Hun forteller at de sendte vanlige meldinger og at hun begynte å være mer sammen med ham og kona Reidun.

— Jeg fikk invitasjon til å være med han på jobb og se hvordan en ordfører arbeider, og det syntes jeg var veldig spennende. Jeg fikk være med Rune på bedriftsbesøk og slikt, sier hun.

«Mer enn en onkel»

Når jenta skal forklare retten hvordan forholdet til ordføreren utviklet seg utover høsten, beskriver hun ham som først en slags onkel. Etterhvert ble det «noe mer», utdyper hun.

Aktor: - Er det slik at Rune Øygard var som en far for deg på den tiden?

Jenta: - Kan ikke akkurat si det, men.

Aktor: - Kan man si at Rune og Reidun har vært omsorgspersoner for deg?

Jenta: - Man kan kanskje ikke kalle det omsorgspersoner, men jeg var jo der mye, da.

Videre spør aktor om jentas familiesituasjon, og om konflikter i hjemmet gjorde at hun tilbragte mer tid hjemme hos Øygard-familien. Flere ganger svarer 17-åringen at det er vanskelig å huske detaljer fra forklaringen hun avga i det rettslige avhøret som ble gjort i desember 2011. ## Forklarte seg om første overgrep

På spørsmål fra aktor om sex noen gang var et tema i samtaler mellom jenta og Øygard allerede høsten 2009, svarer hun bekreftende.

Ifølge 17-åringen snakket de sammen om at de ikke skulle ha seksuell kontakt, men hun husker ikke hvorfor eller når de kom inn på dette. Det skal imidlertid ha blitt gjort en slags avtale mellom de to om ikke å ha sex.

Da aktor spør jenta ut om det første overgrepet, får hun problemer med å få frem ordene. Etter en 15 minutters pause fortsetter hun å fortelle om et samleie som skal ha funnet sted på Rune Øygards hytte på Vestlandet, mens kona Reidun var på butikken.

Detaljert og med lav stemme svarer 17-åringen på aktors spørsmål om forløpet til og selve samleiet. Hun må flere ganger stoppe for å samle seg under forklaringen.

Jenta forteller at Øygard så lei seg og angrende ut i etterkant. Rune Øygard har, etter anmodning fra jentas bistandsadvokat, satt seg et stykke unna vitneboksen. Han ser vekselsvis bort på henne og ned på sine egne notater.

Seks uker satt av

Det er satt av seks uker til behandling av saken i Eidsivating lagmannsrett. De to første dagene, mandag og tirsdag, er satt av til fornærmedes forklaring. Onsdag og torsdag skal Rune Øygard avgi sin forklaring for retten.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.