OSLO: Over 4.000 uniformerte politifolk fra hele landet marsjerte onsdag sammen til Stortinget for å kreve fritiden tilbake og rett til å forhandle om vilkår i arbeidslivet.

— Dette er et opprør over at norske politifolk ikke blir tatt på alvor av den rødgrønne regjeringen, som fjerner forhandlingsretten til det norske politiet, sier politileder Arne Johannessen til NTB.

Han håper demonstrasjonen maner til ettertanke hos makthaverne. Han legger ikke skjul på at politiforbundet har flere planer liggende klare til bruk, dersom de enda en gang lider nederlag mot staten.

— Vi har våre planer. Jeg håper vi slipper å iverksette noe mer og håper i stedet at regjeringen kommer oss i møte og at vi kan sette oss ned som siviliserte folk og finne en løsning, sier han.

Overrakte brev

Tross kravet fra politifolkene om å bli møtt av en representant for regjeringen, var verken vikarierende justisminister Trond Giske (Ap), eller fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) til stede for å ta imot brevet fra de frustrerte politifolkene.

I stedet møtte statssekretærene Astri Aas Hansen (Ap) fra Justisdepartementet, og Wenche Lyngholm (SV) fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet for å ta imot brevet med politiets krav.

— Vi vil ta med oss brevet tilbake til departementet og lese det grundig, sier Lyngholm til NTB.

Hun viser til at datoen for når forhandlinger om arbeidsavtalen kan starte er 3. april.

- Nå eller aldri

Under paroler som «Fritiden er vår – ikke arbeidsgiver sin» og «Regjeringen gjør politiet til lovbrytere» gikk flere tusen politifolkene mot Stortinget.

— Det er nå eller aldri. Vi kan ikke gi oss nå, hvilket signal vil det gi, undrer politibetjent Helge Horne fra Balsfjord i Troms.

Han stiller seg helt bak forbundslederen og sier det er blitt verre og verre å arbeide. Lite penger, stor usikkerhet og enorm slitasje gjennom hyppige vaktskifter og overtid har satt spor gjennom 16 år i etaten.

Regelbrudd 50.000 ganger

I fjor skal reglene om hviletid ha blitt brutt 50.000 ganger i politiet. Politiforbundet krever stans i regjeringens planer om å fastsette unntakene om hviletid i en egen forskrift.

— Vi blir derfor ganske sjokkert. Staten er både arbeidsgiver og myndighet som kan fastsette forskrifter, blant annet når det gjelder arbeidsmiljøloven. Men en sammenblanding av disse rollene er myndighetsmisbruk, går det fram av brevet til regjeringen.

På Youngstorget varmet rockemusikk, framført av et vaskeekte politiband, opp politifolkene før det flere hundre meter lange demonstrasjonstoget buktet seg gjennom sentrum av hovedstaden.

Støtte fra Erna

Høyre-leder Erna Solberg var til stede utenfor Stortinget da politifolkene strømmet inn på Eidsvolls plass. Hun har forståelse for yrkesgruppens frustrasjon.

Høyre-lederen mener en borgerlig regjering aldri kunne ha brukt framgangsmåten som den rødgrønne regjeringen nå benytter. Hun mener også metoden skaper utrygghet blant vanlige folk

— Hadde Høyre vært i posisjon, ville vi aldri turt å gjøre det Arbeiderpartiet gjør nå. Da ville vi blitt hudflettet av en samlet fagbevegelse, Arbeiderpartiet og en samlet norsk venstreside for å fjerne faglige rettigheter, sier Solberg til NTB.