USA setter F-35 kampfly på bakken

Washington (NTB): Det amerikanske luftforsvaret har beordret at 15 kampfly av typen F-35 settes på bakken etter at en rutinekontroll avdekket feil i flyenes kjølerør i drivstofftankene. To av flyene er norske.

NTB
Publisert: Publisert:

Bruken av kampflyene stoppes midlertidig av sikkerhetsårsaker, melder Defense News. Fredag ble det kjent at en feil i kjølerørene i drivstofftankene var oppdaget på 15 fly. Det er de flyene som nå har fått midlertidig flyforbud.

Feilen er også funnet på tre av de norske flyene som er under produksjon ved Lockheed Martins anlegg i USA.

— Selv om testing og simulering er pågående, tyder innledende resultater på at konsekvensene av feilen enten er minimale, eller noe som kan reduseres. Vår hovedbekymring er pilotenes sikkerhet, sier talsperson Ann Stefanek i det amerikanske luftforsvaret.

Feilen ble oppdaget under rutinemessig vedlikehold. F-35 bruker drivstofftankene som en del av kjølesystemet om bord. Det er lagt en rekke rør inne i tankene hvor kjølevæske pumpes gjennom. Isolasjonen rundt disse rørene har i noen tilfeller smuldret opp og forurenset drivstoffet i flere fly ved Luke Air Force Base i USA.

Feilen ble senere funnet på andre fly med rør fra samme produsent. (©NTB)

Publisert: