Oppdrettsselskap brukte gift på laks uten tillatelse

Frøya (NTB): Oppdrettsselskapet SalMar har uten tillatelse brukt det giftige stoffet formalin på laks ved flere av sine anlegg for å få bukt med lakselus.

Publisert: Publisert:
NTB

SalMar har brukt formalin knyttet til tre lakseoppdrettsanlegg i Midt-Norge det siste året, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet Midt til VG. Bruken av stoffet skjedde uten at selskapet søkte om tillatelse fra Statens legemiddelverk, ifølge ham.

— De har tatt laks med lus ut av merdene og over i en brønnbåt, hvor vannet i tanken er blitt tilsatt formalin. Etter rensingen er fisken satt tilbake i merdene. Selskapet fremholder at det dreide seg om fisk som ikke var aktuell for slakting, sier Røthe.

Konsernsjef Leif-Inge Nordhammer i SalMar ASA beskriver en akutt situasjon med større antall fisk enn det var mulig å nødslakte, og sier bruken foregikk i kontrollerte former.

— Dette var basert på den etiske og rettslige plikt vi som oppdretter hadde til å ta hensyn til dyrevelferden i den alvorlige, akutte lusesituasjonen som hadde oppstått i akkurat dette området. Dette informerte vi åpent Mattilsynet om, sier Nordhammer.

Kilder i oppdrettsbransjen sier til avisen at mange selskaper som sliter med lakselus, er desperate fordi lakselusa er blitt resistent mot vanlige legemidler. (©NTB)

Publisert: