Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er allerede på plass for å ta imot kvartetten som da vil ha tilbakelagt 1.300 kilometer i isødet. Planen er at Stoltenberg vil gå sammen med ekspedisjonen de siste timene mot polpunktet.

Ekspedisjonen som består av direktør Jan-Gunnar Winther, historiker Harald Dag Jølle, Vegard Ulvang og eventyrer Stein P. Aasheim har tilbakelagt 1.200 kilometer i det ugjestmilde terrenget, og de har nå rundt 100 kilometer til polpunktet som ligger 2.850 meter over havet.

— De siste dagene har humøret svingt i takt med ulike regnestykker om vi klarer å komme fram til Sydpolen til jubileet 14. desember eller ikke. Snart har stemningen vært god, snart mer avmålt for å si det forsiktig. Søndag var vi nok sikre på at dette ikke ville gå. Den trå snøen gjorde at vi ikke fikk opp farta. Dagsetappene ble rett og slett for korte, skriver Jølle på en bloggside for ekspedisjonen.

- Identitet i isen

Statsminister Jens Stoltenberg skal etter planen delta i markeringen av at det er 100 år siden Roald Amundsen nådde klodens sørligste punkt.

Stoltenberg ble fløyet til Sydpolen søndag kveld norsk tid med en Hercules-maskin som har ski å lande med. Han ble møtt ved flystripen av en større delegasjon fra de 250 menneskene som bor på Sydpolen.

— En viktig del av Norges nasjonale identitet ble skapt i isen. Av Roald Amundsen, Fridtjof Nansen, Carsten Egeberg Borchgrevink og alle som var med dem. Jeg er her for å hedre en av dem, sa statsministeren.

Hedrer Amundsen

Det er første gang en norsk statsminister besøker polpunktet og den amerikanske Amundsen-Scott South Pole Station. I tre dager skal han lære om forskningen som foregår - men først og fremst skal han hedre Amundsens bragd.

— Dette var en bragd og en svært viktig historisk begivenhet for den unge nasjonen Norge. Sydpolekspedisjonen ble en del av vår nasjonale identitet, sa statsministeren som mener Norge har et spesielt ansvar for å hedre polarheltene og Amundsen spesielt.

Besøker stasjoner

På selve jubileumsdagen skal statsministeren lede en markering ved den seremonielle polen som omkranses av flaggene til de 12 landene som i 1959 undertegnet Antarktistraktaten.

Den 15. desember reiser Stoltenberg fra Sydpolen. På vei ut besøker han to forskningsstasjoner, den newzealandske Scott-basen og den amerikanske McMurdobasen. (©NTB)