Hun skal tolke Julie-rollen på Nationaltheatret. På Riksteatret skal Ingeborg Sundrehagen Raustøl (32) spille samme rolle.

— Det er helt klart en vanskelig rollenøtt å knekke, og absolutt den mest utfordrende jeg har hatt. Jeg har nok aldri spilt en karakter som ligger så langt unna meg og min egen kjerne, sier Raustøl.

Aldersmessig ligger hun tett opp til rollen, som Strindberg skrev for en 25-åring. Kjersti Holmen er 30 år eldre, men Nationaltheatrets husregissør Victoria H. Meirik var ikke i tvil om hvem hun ville ha som Julie.

— Jeg så Kjersti for meg, hennes skuespillertype og kvaliteter, sier Meirik.

Utfordring

Hun mener at ved å gi rollen til en moden kvinne, forsterkes umulighetsfølelsen, Julies totale følelse av ensomhet.

— Dette er en fantastisk utfordring å få i min alder. Det er spennende å skulle tolke en ung kvinne, som rollen jo er skrevet som, inn i min alder, sier Holmen.

Og legger til at man kanskje er mer interessant som menneske når man er blitt 50 pluss enn når man er 25. På scenen skal hun forføre 30 år gamle Hermann Sabado.

— Det ligger en sårbarhet i om en kvinne har seksuell makt når hun er litt eldre, sier Meirik.

Hennes oppsetning er del to i en trilogi om kvinner og makt. Første del var «Jeanne d'Arc», som ble spilt på Nationaltheatret tidligere i høst. Hva som blir del tre vil hun ikke avsløre.

Populær

«Frøken Julie» er ikke noe lystig stykke. Julie er datter av en greve, og innleder en natt et forhold til en av farens tjenere. Det får fatale følger. Stykket er skrevet i 1888, men det betyr ikke at det er utdatert, skal vi tro regissører og skuespillere.

— Jeg har veldig sans for det emosjonelle kaoset Strindberg setter sine karakterer i og som de ikke kommer ut av. Det er overraskelser hele tiden, impulser de ikke har kontroll over. Det synes jeg er veldig gjenkjennbart, sier Meirik.

— Første gang en leser stykket kan det nok virke litt støvete. Men når en går inn i det, er det slett ikke tørt og kjedelig, men et saftig drama med kjappe skifter. Her er det konflikter å kjenne seg igjen i, sier Ingeborg Sundrehagen Raustøl.

Rollen som Jean tolkes av Sigurd Myhre, mens regien er ved Kristina Kjeldsberg. Raustøl kjenner begge godt. De tre gikk samtidig på Teaterhøgskolen.

Strindberg-år

At «Frøken Julie» blir satt opp på to teatre samtidig er visstnok tilfeldig, men bare positivt, mener de involverte.

— Det skal bli stas å se Kjersti Holmen og Hermann Sabado i de to rollene som vi nå kjenner så godt, sier Raustøl.

— Det er kjempefint at det settes opp to steder. Jeg forstår at det blir et stykke med to helt forskjellige innfallsvinkler, og det er bra, sier Meirik.

Riksteatret har Oslo-premiere 20. januar og turnépremiere i Drammen 25. januar. Så skal forestillingen ut på turné til rundt 40 steder landet rundt. På Nationaltheatret er det premiere på Amfiscenen 11. februar.

Også Liv Ullmann vier seg til Strindberg neste år. Hun skal regissere en britisk-amerikansk filmatisering av «Frøken Julie».

Det er neste år 100 år siden August Strindberg døde. I Sverige markeres året med blant annet flere utstillinger, en egen nettside og selvfølgelig oppsetning av flere av hans skuespill. (©NTB)