OSLO: Fredag formiddag var det interne møter i partigruppene til regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet.

Ifølge TV 2 er det bare formaliteter som gjenstår etter at finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) ga sine partiers forhandlere de nødvendige fullmakter.

De fire partienes parlamentariske ledere skal møtes klokken 10, til det som etter alt å dømme blir et kort møte – det siste i en lang rekke fra forhandlingene tok til mandag morgen.

Umiddelbart etter møtet er det ventet at budsjettavtalen blir presentert for presse og allmennhet.

Mer til jernbanen

Etter det NTB erfarer er det enighet om å bruke 750 millioner kroner mer på jernbanen enn det de rødgrønne la opp til. Sammenlignet med regjeringens tilleggsproposisjon øker pengebruken med 650 millioner kroner.

Det aller meste skal gå til økt vedlikehold, og hensikten er å få opp regulariteten innen norsk jernbane.

Regjeringspartiene skal også ha gått med på å sette av inntil 1 milliard kroner i et grønt skatteskifte. Økning av fyringsoljeavgiften er ett element i denne pakken, som skal bidra til å gjøre forurensing og klimaskadelig forbruk dyrere.

Etter det NTB forstår blir det også satt av penger til en styrking av CO2-kompensasjonsordningen for konkurranseutsatt industri, men detaljene er foreløpig ikke kjent. Den nye regjeringen halverte summen som var satt av til dette, sammenlignet med hva som lå inne i det opprinnelige budsjettforslaget fra den rødgrønne regjeringen.

Fra før har det kommet fram at bruken av bistandsmidler igjen skal tilsvare 1 prosent av bruttonasjonalindeksen, og at skatteklasse 2 beholdes, selv om ordningen ikke blir like god som den historisk har vært.

Flytting

Flere medier meldte torsdag at Venstre og KrF har klart å flytte på rundt 2,2 milliarder kroner i budsjettet som Høyre og Frp arvet fra de rødgrønne. Utgangspunktet for de to sentrumspartiene skal ha vært å flytte på 4 milliarder hver, selv om enkelte poster var sammenfallende. Det opprinnelige tilbudet fra regjeringspartiene var flytting av 700 millioner kroner, melder TV 2. Regjeringspartiene foreslo forrige fredag omdisponeringer av 5 milliarder kroner og en økning i bruken av oljepenger på straks over 4 milliarder kroner, selv om andelen ble holdt uendret på 2,9 prosent. Samlet har statsbudsjettet en ramme på godt over 1.000 milliarder kroner.

Torsdag ble budsjettforhandlingene flyttet fra partienes finanspolitiske talsmenn til parlamentarisk leder-nivå, noe som så å si alltid skjer når landet styres av en mindretallsregjering.

Det overordnede spørsmålet har hele tiden vært å finne inndekning for kravene fra KrF og Venstre, uten å gå ut over den totale budsjettrammen.

Verbalforslag

Ifølge TV 2 har det også kommet såkalte verbalforslag på bordet underveis, forslag som ikke nødvendigvis kan tallfestes i en budsjettproposisjon. Disse punktene, som ofte er prinsipielle i sin karakter og legger klare politiske føringer, skal ha stått sentralt i forhandlingene.

Selv om stortingsflertallet nå har samlet seg om en budsjettavtale, skal statsbudsjettet gjennom komitébehandling på ordinær måte, slik at opposisjonen kan skrive merknader og kanskje flytte noen kroner den også.

Finanskomiteen skal avgi sin innstilling innen 20. november. Deretter er det de øvrige stortingskomiteenes tur til å omdisponere innenfor sin gitte ramme, før budsjettbehandlingen avsluttes i stortingssalen senest 15. desember. Datoen faller i år på en søndag, så den reelle fristen er smått ulykksalige fredag 13.