Duterte vil forandre grunnloven

Manila (NTB-Reuters-DPA): Den kontroversielle kandidaten Rodrigo Duterte (71), som etter alle solemerker vinner presidentvalget på Filippinene, sier han vil gjennomgå landets grunnlov og foreslå en overgang til et parlamentarisk system.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

— Det vil kreve en bred, nasjonal enighet som begynner med å be kongressen sammenkalle til et konstitusjonelt møte. Det vil bli en stor forandring i vår grunnlov, sier Dutertes talsmann Peter Lavina.

Ifølge de siste opptellingene ledet Duterte med flere enn seks millioner stemmer da over 90 prosent av stemmene var talt opp. Ordføreren fra den sørlige byen Davao hadde 15,05 millioner stemmer, etterfulgt av regjeringskandidaten Mar Roxas (58), som så langt har 9,01 millioner stemmer.

Mange forklarer Dutertes popularitet med den omfattende kriminaliteten og fattigdommen i landet - problemer han har enkle, men brutale løsninger på.

Han har også varslet at han vil oppløse nasjonalforsamlingen dersom den ikke adlyder ham - noe som har fått kritikerne til å frykte at han vil lede landet tilbake mot diktatur.

54 millioner filippinere kan stemme i valget, som i tillegg til president og visepresident innebærer valg av over 18.000 folkevalgte rundt om i landet. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.